• Ο Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ μιλώντας όρθιος

    Ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης για να μιλήσει ή, έστω, να κάνει εικασίες για το πότε και αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

     

    Και όντως, τα όσα είπε δεν μας έκαναν σοφότερους. Ούτε και ο κ. Γεωργιάδης είναι σε θέση να ξέρει απολύτως τι θα συμβεί με αυτήν την επιδημιολογική εικόνα που έχει η χώρα. Εύχεται για άνοιγμα στις 5 Απριλίου, με 13032, αλλά και αυτός περιμένει τους ειδικούς.

     

    Ομως η εμφάνισή του στην εκπομπή «Σήμερα» ήταν μια διπλή έκπληξη.

     

    Πρώτον, διότι πήγε ο ίδιος στο στούντιο –τόσο καιρό τον είχαμε συνηθίσει μέσω Skype. Η αιτία για αυτή τη διά ζώσης επαφή του υπουργού με τους δημοσιογράφους είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης έκανε την Τετάρτη κάτι σαν περιοδεία στον συγκεκριμένο σταθμό –νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη και στον Αρη Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ.

     

    Και δεύτερον, διότι ενδεχομένως ενθυμούμενος τα πρώτα του βήματα στην τηλεόραση, εμφανίστηκε στο πλατό μιλώντας όρθιος.

     

     

  • Ο Κοντοζαμάνης λέει ότι θα «αδειάζαμε» τους λοιμωξιολόγους αν δημοσιεύαμε τα πρακτικά της Επιτροπής

    Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 από την κυβέρνηση βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

     

    Και εντάξει, αναμενόμενο το λες με 4.340 ημερήσια κρούσματα, τις ΜΕΘ γεμάτες και έχοντας μόλις σπάσει το φράγμα των 8.000 νεκρών, να τα ακούσει ο κ. Κοντοζαμάνης. Ομως ενδιαφέρον είχε μια τοποθέτησή του για τα περιβόητα πρακτικά των συνεδριάσεων της περίφημης Επιτροπής.

     

    Ως γνωστόν, η επιτροπή των επιστημόνων, την οποία έχει συστήσει εδώ και έναν χρόνο το υπουργείο Υγείας, εισηγείται μέτρα και η κυβέρνηση αποφασίζει. Αλλά κανείς –πλην των μελών της Επιτροπής και της κυβέρνησης– δεν ξέρει πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, εξ ου και κάποιοι ζητούν να δημοσιευτούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων ώστε να ξέρουμε πώς και τι αποφασίζεται για τη ζωή μας.

     

    Ομως ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, απέρριψε τα περί δημοσιοποίησης των πρακτικών.

     

    Οφείλουμε, είπε ο αν. υπουργός Υγείας, «να προστατεύσουμε το κάθε μέλος της Επιτροπής ξεχωριστά και όλους μαζί, έτσι ώστε να μπορούν να ομιλούν, να συσκέπτονται και να αποφασίζουν ελεύθερα, και κυρίως ανεπηρέαστα, χωρίς παρεμβολές. Πρόκειται για 33 καταξιωμένους επιστήμονες, οι οποίοι είναι άνθρωποι και αυτοί και δεν ζουν αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Έχουν πλήρη επίγνωση του συνόλου των παραμέτρων και ασφαλώς λαμβάνουν αυτές τις παραμέτρους υπ’ όψιν τους κατά τη διατύπωση της γνώμης τους».

     

    Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε πως για το θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, η θέση της κυβέρνησης είναι κατηγορηματικά αρνητική, σημειώνοντας ότι «είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της Επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση. Αυτό γίνεται και στα δικαστήρια και η μυστικότητα των διασκέψεων των δικαστηρίων είναι αυτή που διασφαλίζει τη λειτουργική τους ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένας λόγος δημοσιοποίησης των πρακτικών. Δεν θα βοηθήσει πουθενά και θα έλεγα πως καταντά και εμμονή η επαναλαμβανόμενη αυτή απαίτηση από την πλευρά σας», είπε προς τον κ. Κουρουμπλή.

     

    «Η μεγάλη ευθύνη και προσοχή της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, για να προσθέσει ότι «ο ρόλος της επιτροπής είναι συγκεκριμένος» και μια τέτοια δημοσιοποίηση των απόψεων που διατυπώνουν στις συνεδριάσεις τους «θα έχει αρνητικές συνέπειες», καθώς «εάν η κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να “αδειάζαμε’” τα μέλη της Επιτροπής».

     

    Δηλαδή; Πώς θα τα «άδειαζε» αν δημοσιεύονταν τα πρακτικά χωρίς ονόματα; Αν δημοσιεύονταν οι ψηφοφορίες; Αν μάθαιναν οι πολίτες πώς παίρνονται οι αποφάσεις για τη ζωή τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο;

  • Ο Καρτερός για τον Βαρουφάκη: «Αναξιόπιστος, φραμπαλάς, φιγουρατζής, επικίνδυνος»

    Ο Θανάσης Καρτερός είναι μια εμβληματική φιγούρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιός αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού όταν ένοικος στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα αρθρογράφος της κομματικης «Αυγής», ο οποίος δίνει καθημερινά τον τόνο, ή το στίγμα, της πολιτικής αντιπαράθεσης.

     

    Εχει λοιπόν ενδιαφέρον ότι σε πύρινο άρθρο του την Τρίτη στην «Αυγή» επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον νυν γραμματέα του ΜέΡΑ25 και κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, ακόμα πιο εμβληματική φιγουρα του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη για τον Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίες ακολούθησαν άλλες για άλλους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ –το κάνει αυτό ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, να υπενθυμίζει στον Αλέξη Τσίπρα και τους συν αυτώ (και έτσι σε όλους μας) τι συνέβαινε στο περιπετειώδες 2015 της Πρώτη Φορά Αριστεράς.

     

    Το άρθρο του κ. Καρτερού είχε τίτλο «Τα νι του Γιάννννη». Και σε αυτό περιγράφει τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως έναν εκπρόσωπο του είδους των «πρώην» –«σε χαλεπούς καιρούς παρανομίας και διώξεων η Αριστερά είχε μια ορισμένη παραγωγή σε “πρώην”. Ανθρώπους που είχαν υπάρξει στις γραμμές της και κάποια στιγμή είδαν το φως το αληθινό, πέρασαν απέναντι και έβγαζαν το ψωμί, ή το παντεσπάνι τους, βγάζοντας τα δήθεν “άπλυτα στη φόρα”», έγραψε χαρακτηριστικά.

     

    Για να συμπληρώσει πιο κάτω:

     

    «Υπόδειγμα του είδους ένας κάποτε Γιάνης. Που κάποτε πιστέψαμε και συμπαθήσαμε. Και που ήθελε να τον γράφουμε με ένα νι, αλλά του αξίζει να τον γράφουμε με τέσσερα. Τουλάχιστον. Για να ξεχωρίζει, όπως είναι το όνειρό του. Ένα, γιατί αποδείχτηκε Νάνος πολιτικός σε όλη του τη διαδρομή. Αναξιόπιστος, φραμπαλάς, φιγουρατζής, επικίνδυνος. Ένα, γιατί αποδείχτηκε Νοσηρός. Από άποψη φαντασίας, σοβαρότητας, ειλικρίνειας, ακόμα και φιλικών ανθρώπινων σχέσεων. Ένα, απλώς γιατί πρόκειται για Νούμερο. Πρωταγωνιστής σε μια επιθεώρηση που γράφει κάθε μέρα ο ίδιος. Και ένα τελευταίο, μάλλον εις διπλούν, γιατί εξακολουθεί να μας βγάζει όλους, με πρώτο τον Τσίπρα, Νενέκους, και τον εαυτό του Νικηταρά».

     

    Βέβαια το θέμα δεν είναι τι είναι και τι δεν είναι για την «Αυγή» σήμερα ο κ. Βαρουφάκης ή με πόσα «νι» πρέπει να γράφει το όνομά του. Το θέμα είναι ότι η ίδια εφημερίδα τον αποθέωνε όταν αναλάμβανε τις τύχες της οικονομίας της χώρας, τους μήνες που θα κρινόταν το μέλλον της. Η ίδια εφημερίδα περιέγραφε ως εθνοπροδότες όσους εξέφραζαν ενστάσεις για την ικανότητά του –πού να τολμούσαν να πουν πως είναι «φραμπαλάς» ή «επικίνδυνος».

     

    Και επίσης: Η ίδια εφημερίδα ακόμα αποθεώνει τον κ. Τσίπρα που επέλεξε τον κ. Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών στην πλέον καθοριστική στιγμή για την ύπαρξη της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Τον κ. Τσίπρα που χαρακτήριζε τον κ. Βαρουφάκη «asset» για την κυβέρνησή του, ακόμα και όταν είχαμε ήδη πέσει στα βράχια με την παγκόσμια κοροϊδία της «δημιουργικής ασάφειας».

     

    Παραδέχτηκε βέβαια ο κ. Καρτερός το λάθος της επιλογής του κ. Βαρουφάκη –«άνθρωποι που, αφού θήτευσαν σε θέσεις εμπιστοσύνης -κακώς, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία- τώρα βγάζουν το πολιτικό ψωμί, ή και το παντεσπάνι τους, πουλώντας και πάλι δήθεν “άπλυτα”», έγραψε.

     

    Μόνο που δεν είναι μια άλλη ιστορία. Είναι η ίδια…

  • Σουρεάλ Κουτσούμπας: «Αραμπάδες και καρούλια, ραπανάκια και μαρούλια, μια παντόφλα στο κρεβάτι»...

    Μέσα στον χαμό που προκάλεσε η ομιλία περί Συριζαίου Κολοκοτρώνη και αντιμνημονιακού Μακρυγιάννη από τον Παύλο Πολάκη, πέρασε κάπως απαρατήρητη μια άλλη επική στιγμή στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά.

     

    Πολύ κακώς πέρασε απαρατήρητη, διότι, αν μη τι άλλο, απέδειξε ότι ακόμα και στο δογματικό ΚΚΕ υπάρχει χιούμορ.

     

    Πρωταγωνιστής μάλιστα ήταν ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τρόπο σουρεαλιστικό για να καταδείξει το πόσο αποπροσανατολιστική από τη ζοφερή επικαιρότητα ήταν αυτή η συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

     

    Είπε στην αρχή ο κ. Κουτσούμπας:

     

    «Κυρίες και κύριοι βουλευτές, παρακολουθώντας από το πρωί τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, μου ‘ρθε στο νου ένα… ποίημα σουρεαλιστικό που λέγαμε στα παιδικά μας χρόνια, πολύ παλιά: “Αραμπάδες και καρούλια, ραπανάκια και μαρούλια, μια παντόφλα στο κρεβάτι, βάσανα που ‘χει η αγάπη, ωραία που ‘ναι η Λιβαδειά χωρίς καμιά αιτία”. Τόση ψυχεδέλεια». 

     

    Ακολούθησε η επιχειρηματολογία του κ. Κουτσούμπα για τις συζητήσεις περί προανακριτικών που προσφέρουν απλώς θέαμα και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.

     

    «Αλήθεια, αυτό που επείγει σήμερα είναι μια ακόμη τέτοια προανακριτική; Για τον λαό και τα προβλήματά του σίγουρα όχι. Ωστόσο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για το αστικό πολιτικό σύστημα, συζητήσεις σαν τη σημερινή θεωρούνται και οξυγόνο για να κρύβουν την άθλια πραγματικότητα», είπε μεταξύ πολλών άλλων.

    Αν πάντως είχε χιούμορ, ο σύντροφος γραμματέας θα έπρεπε να σταματήσει στο ποίημα. Το νόημα θα το είχαμε πιάσει.




text
  • Ο Στέφανος ξεκίνησε να σχηματίζει κυβέρνηση  με υπουργό Αμυνας τον ναύαρχο Αποστολάκη


    26 Απριλίου 2024, 09:36