463
Μαθητές συνοδεύονται σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Μαγιόρκα, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό | REUTERS/Enrique Calvo

Ισπανία: Νέο άλμα κρουσμάτων σε νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 19:43
Μαθητές συνοδεύονται σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Μαγιόρκα, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
|REUTERS/Enrique Calvo

Ισπανία: Νέο άλμα κρουσμάτων σε νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 19:43

Υγειονομικές αρχές και ειδικοί στην Ισπανία ζήτησαν σύνεση και υπευθυνότητα από τους νέους μέχρι να εμβολιαστούν, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται εκθετικά τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα στη χώρα, μετά από εκδρομή μαθητών που έγινε στη Μαγιόρκα με αφορμή το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως γράφει ο Guardian.

Η Μαγιόρκα ενοχοποιείται για την καραντίνα 4.796 ατόμων στην ενδοχώρα της Ισπανίας και για 1.176 επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε κατακόρυφα το επιδημιολογικό φορτίο στο νησί. Εντυπωσιακό είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση κατέταξε πρόσφατα τη Μαγιόρκα στις πράσινες περιοχές της ΕΕ (μαζί με την Ιμπιζα), κάτι που σημαίνει ότι τη θεωρεί ασφαλές τόπο για διακοπές των πολιτών της και την επιστροφή τους στη χώρα δίχως καραντίνα.

Μέχρι σήμερα, πάντως, έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 37% των 47 εκατομμυρίων πολιτών της Ισπανίας, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων αφορά νέους οι οποίοι βρίσκονται στη σειρά αναμονής για να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.

To απόγευμα της Τετάρτης, ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ισπανία αυξήθηκε σε 117,7 από 92,57 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν σε μικρές ηλικίες και συγκεκριμένα από 12 μέχρι 29 ετών και έφτασε του 287,8 ανά 100.000, ενώ στην ηλικία από 20 μέχρι 29 ετών το ποσοστό αυτό ήταν 293,3% (αύξηση 42% μέσα σε μία εβδομάδα).

Οι ημερήσιες αυξήσεις κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, και αυτό οφείλεται εν μέρει στην πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Καθώς τα κρούσματα στην Ισπανία είχαν αρχίσει να μειώνονται τους δύο τελευταίους μήνες και το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς, η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το περασμένο Σάββατο ήρε την καθολική υποχρέωση χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Χθες, Πέμπτη, στην Ισπανία εμβολιάστηκε ο αριθμός ρεκόρ 747.589 ατόμων σε μία ημέρα. Η χώρα μετρά συνολικά 3.821.305 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 και 80.883 νεκρούς.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα η μέση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε κατά πέντε χρόνια και σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, και μπορεί να γυρίσουν από διακοπές και να μεταφέρουν τον κορονοϊό στους γονείς και τους παππούδες τους.

Επιπλέον, η ηλικία αυτή επειδή είναι εξαιρετικά δραστήρια, με το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου, ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού είναι εξαιρετικά μικρό.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες από 25 μέχρι 29 ετών έχει εμβολιαστεί το 22%, ενώ στις ηλικία από 18 έως 24 ετών μόλις το 11%.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί απευθύνουν έκλυση στους νέους, να κάνουν self test πριν επιστρέψουν στο σπίτι από της διακοπές τους. Στη χώρα μας, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 27 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...