731
Διασώστες αναζητούν αγνοούμενους κάτω στα συντρίμμια των σπιτιών που έθαψε η λάσπη | Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

Εφιάλτης στον παράδεισο της Ισκια: Οκτώ νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από κατολίσθηση

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 09:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2022, 15:59
Διασώστες αναζητούν αγνοούμενους κάτω στα συντρίμμια των σπιτιών που έθαψε η λάσπη
|Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

Εφιάλτης στον παράδεισο της Ισκια: Οκτώ νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από κατολίσθηση

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 09:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2022, 15:59

Ο μέχρι τώρα απολογισμός των μεγάλων φυσικών καταστροφών, που έπληξαν το νησί Ισκια της νότιας Ιταλίας, είναι οκτώ νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι και 240 άστεγοι.

Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι η προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων συνεχίζεται με drone και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Στα θύματα της καταστροφής συγκαταλέγονται ένα νεογέννητο, δύο παιδιά και μία 31χρονη.

Η Κασαμίτσιολα, μικρή πόλη 8.000 κατοίκων τον χειμώνα, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της, στο πολυτελές θέρετρο Ισκια, κοντά στο Κάπρι, είχε χτυπηθεί το 2017 από σεισμό ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από ισχυρότερο σεισμό στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 200 μέλη της Πολιτικής Προστασίας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που αναζητούν αγνοούμενους, καθώς εκατοντάδες εθελοντές, με τη λάσπη ως τα γόνατα, προσπαθούσαν να καθαρίσουν δρόμους.

Κουφάρια και υπολείμματα αυτοκινήτων και λεωφορείων που συνέθλιψε η βίαιη κατολίσθηση λάσπης και βράχων ήταν παντού, ενώ μηχανήματα έργου προσπαθούσαν να διανοίξουν την πρόσβαση σε σπίτια, οχήματα, καταστήματα.

«Είναι μια κατάσταση που μας πονάει όλους, άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από το βουνό. Εδώ είναι νησί, κι ακόμα κι αν δεν γνωριζόμαστε στ’ αλήθεια όλοι, είναι σχεδόν σαν να γνωριζόμαστε», είπε ο Σαλβατόρε Λορίνι, 45 χρόνων, που γεννήθηκε και ζει στην Ισκια.

«Κατέβηκε το βουνό, καταστράφηκαν καταστήματα, οχήματα, ξενοδοχεία, το ίδιο πράγμα είχε ξαναγίνει πριν από εννέα χρόνια», πρόσθεσε.

Η κατολίσθηση του Σαββάτου προκλήθηκε από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και πρόληψης, «διότι η φύση είναι η φύση, είχε γίνει κι ο σεισμός, αλλά λίγη πρόληψη» θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές, σύμφωνα με τον Λορίνι, που θα ήθελε να δει σύστημα προειδοποίησης παρόμοιο με τις σημαδούρες που ειδοποιούν ότι έρχεται τσουνάμι, αλλά να ειδοποιεί τους πολίτες για τις μετακινήσεις γης.

«Βρίσκομαι κοντά στον πληθυσμό της νήσου Ισκια που πλήττεται από πλημμύρες. Προσεύχομαι για τα θύματα, για αυτούς που υποφέρουν, για όλους όσοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης», είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Για τον Τομάζο Μοραμάρκο, τον διευθυντή του Ινστιτούτου υδρογεωλογικής έρευνας και προστασίας, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI, «στην Ισκια η αστικοποίηση κατέστρεψε όλη την περιοχή».

«Οταν το νησί εισήλθε στην περίοδο του μαζικού τουρισμού, η επέκταση των υποδομών έγινε με γεωμετρική πρόοδο, πνίγοντας όλα τα φυσικά στοιχεία του και καλύπτοντας τα πάντα με τσιμέντο», υπερθεμάτισε ο γεωλόγος Μάριο Τότσι στις σελίδες της εφημερίδας La Stampa, υπενθυμίζοντας ότι στην Ισκια έχουν ανεγερθεί δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να ζει σε κάποιες περιοχές και ότι κτίσματα που ανεγέρθηκαν σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γκρεμιστούν», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της Καμπανίας, Βιντσέντζο ντε Λούκα, στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Εκτός από τα δύο εκατ. ευρώ που διέθεσε την Κυριακή, η κυβέρνηση Μελόνι κηρύσσοντας την Ισκια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σήμερα η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, ενέκρινε απόφαση για την στήριξη του νησιού με άλλα τέσσερα εκατ. ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.

«Κινδυνεύει το 94% των ιταλικών δήμων»

Περισσότερο από το 90% των δήμων στην Ιταλία κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσο.

«Το 94% των δήμων κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση των ακτών», δήλωσε ο Κούρτσο στην La Stampa προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας δήλωσε πως η Ισκια αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή πολλά από τα σπίτια εκεί έχουν χτιστεί παράνομα, όμως υπογράμμισε ότι άλλα τμήματα της Ιταλίας με λιγότερες παραβιάσεις των οικοδομικών κανονισμών είναι επίσης ευάλωτα.

«Φταίει ο Μπερλουσκόνι»

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται με έμφαση στις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως και σε αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, που, σύμφωνα με τις ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέγραψε το 2018 η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο καθολικός επίσκοπος του νησιού, Τζενάρο Πασκαρέλα, ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα: «Κάναμε, άραγε, ό,τι μπορούσαμε για να μην ζήσουμε την προαναγγελθείσα αυτή τραγωδία; Οι εικόνες του νησιού μάς κάνουν να νιώθουμε πόνο, σοκ, μας θέτουν βαθιά ερωτήματα».

Ο Βιντσέντσο Ντ΄Αμπρόζιο, ο δήμαρχος της Κασαμίτσιολα αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει επίμονα πρόσφατα να καθαριστεί η κοίτη των ποταμών, αλλά η έκκλησή του δεν εισακούσθηκε.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, ότι «για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, θα ήταν αρκετό να οδηγούνταν στην φυλακή οι δήμαρχοι ή όσοι άλλοι επιτρέπουν να οικοδομούνται αυθαίρετα». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κατάσχονται από το κράτος και στην συνέχεια να αξιολογείται, κατά περίπτωση, η ανάγκη κατεδάφισής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...