335
Παιδιά μαύρων στο Εβανστον το 1940 | Shorefront Photographic Collection / Handout μέσω REUTERS

ΗΠΑ: Μία πόλη αποζημιώνει μαύρους για τον ρατσισμό της!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 19:56
Παιδιά μαύρων στο Εβανστον το 1940
|Shorefront Photographic Collection / Handout μέσω REUTERS

ΗΠΑ: Μία πόλη αποζημιώνει μαύρους για τον ρατσισμό της!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 19:56

«Αναδρομικού» χαρακτήρα αποζημιώσεις σε μαύρους, απογόνους θυμάτων ρατσιστικής πολιτικής, δίνει μία πόλη της Πολιτείας Ιλινόις, το Εβανστον, που κείται πλησίον του Σικάγου. Οι δικαιούχοι θα πάρουν έως και 25.000 δολάρια και θα τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν σπίτι ή για να επισκευάσουν το ήδη υπάρχον.

Το κεφάλαιο που θα διατεθεί άμεσα από τον τοπικό δήμο είναι 400.000 δολάρια, ωστόσο υπάρχει δεκαετές πλάνο για χορήγηση 10 εκατ. δολαρίων. Η παραπάνω πρόταση ενεκρίθη από το δημοτικό συμβούλιο, με πλειοψηφία 8 ψήφων έναντι μίας αρνητικής.

Ο Ρον Ντάνιελς, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αποκατάστασης Αφροαμερικάνων, του φορέα που επιδιώκει εφαρμογή του μέτρου σε παναμερικανικό επίπεδο, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος κοιτάζει τον Εβανστον στο Ιλινόις. Η στιγμή είναι μοναδική και είναι καλή».

Πινακίδα στο Εβανστον, με το γνωστό σύνθημα που ερμηνεύει όλη την ιστορία των αποζημιώσεων σε μαύρους (REUTERS/Eileen T. Meslar)

Και η αλήθεια είναι ότι και άλλες πόλεις και χωριά των ΗΠΑ έχουν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, του Σικάγου συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο καμιά τους δεν έχει προσδιορίσει κάποια συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Σε εθνικό επίπεδο, το νομοσχέδιο που θα καθιερώσει επιτροπή αποζημιώσεων για τη μελέτη του θέματος έχει την υποστήριξη περίπου 170 Δημοκρατικών βουλευτών, το υποστηρίζει φυσικά και ο πρόεδρος Μπάιντεν, όμως δεν θα περάσει από τη Γερουσία χωρίς τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικανών.

Τοιχογραφία με «άφρο» αισθητική και περιεχόμενο στο Εβανστον (REUTERS/Eileen T. Meslar)

Οι ίδιοι οι αποδέκτες των χρημάτων, οι μαύροι του Εβανστον, λένε ότι η εστίαση των αυτοδιοικητικών στη στέγαση είναι στενόμυαλη. Και αυτό επειδή υπάρχουν άλλες ανάγκες.

Η κριτική των διαφωνούντων με τη συγκεκριμένη μεθόδευση του δήμου συμπληρώνεται από τη μάλλον δογματική θέση ότι οι πληρωμές σε ρευστό δεν αντισταθμίζουν τις κοινωνικές συνθήκες που επέβαλαν οι ρατσιστικές πολιτικές.

Περίπου το 16% των 75.000 κατοίκων του Εβανστον είναι μαύροι. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν τυχαία εφ’ όσον τα διαθέσιμα ποσά δεν καλύψουν τη ζήτηση.

Το πρόγραμμα για τη φυλετική ισότητα στο Εβανστον και για τις σχετικές αποζημιώσεις στους μαύρους είναι πρωτοβουλία του Δημοκρατικού δημάρχου του, Στίβεν Χάγκερτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...