328
O Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες | Virginia Mayo/Pool via REUTERS

Πρώτο τετ α τετ Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου: Να μείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 15:03
O Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
|Virginia Mayo/Pool via REUTERS

Πρώτο τετ α τετ Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου: Να μείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 15:03

Η Βορειοτλαντική Συμμαχία μπορεί να αναδειχθεί ισχυρότερη έπειτα από μία περίοδο εσωτερικών διαιρέσεων και πρέπει να κρατήσει την Τουρκία στον πυρήνα των διατλαντικών δεσμών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά την πρώτη επίσκεψή του την Τρίτη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον κάτι παραπάνω από σαφές: παρά τις δημόσιες διαφορές με την Αγκυρα και την επαμφοτερίζουσα στάση του Ταγίπ Ερντογάν –ίσως και ακριβώς λόγω αυτής–, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν ισχυρά συμφέροντα να κρατήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στη Συμμαχία.

«Η Τουρκία είναι ένας παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι είναι και προς το συμφέρον της Αγκυρας η παραμονή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν είχε την ευκαιρία για μια πρώτη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εξάλλου, ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε σχετικά με το τουρκικό ζήτημα: «Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία για την αγορά των S-400 και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ έδειξε την ικανότητά του να βοηθάει στην επίλυση διαφορών, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, ο μηχανισμός είναι καλό παράδειγμα».

Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συζήτηση στις Βρυξέλλες (REUTERS/Yves Herman/Pool)

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες όπως η αγορά των S-400. Υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασα ανησυχίες στην Αγκυρα για τους S-400. Την ίδια στιγμή, είναι καλό που καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι όταν υπάρχουν διαφορές. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», αναφερόμενος και στον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας» ώστε να αποφεύγονται επεισόδια στο Αιγαίο, για να επισημάνει επίσης πως «ανοίξαμε τον δρόμο για διερευνητικές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...