224
Με μάσκα ακόμη και μέσα στη Ανω Βουλή της Ιαπωνίας ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε | REUTERS/Issei Kato/File Photo

Ιαπωνία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον κορονοϊό θα κηρύξει ο Σίνζο Αμπε

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 08:53
Με μάσκα ακόμη και μέσα στη Ανω Βουλή της Ιαπωνίας ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε
|REUTERS/Issei Kato/File Photo

Ιαπωνία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον κορονοϊό θα κηρύξει ο Σίνζο Αμπε

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 08:53

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης στη χώρα.

Αυτό πιθανόν θα γίνει και αύριο Τρίτη, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Yomiuri, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 στην πρωτεύουσα, το Τόκιο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ο ρυθμός των κρουσμάτων, αν και βραδύς σε σύγκριση με αυτούς σε άλλες χώρες που πλήττονται σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται πως επιταχύνεται.

Η κυβερνήτρια του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τασσόταν υπέρ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Βάσει νόμου που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο ώστε να συμπεριλάβει την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αν μια ασθένεια εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Η πανδημία πιστεύεται ότι ήδη μεγέθυνε τον κίνδυνο η Ιαπωνία να ολισθήσει σε ύφεση.

Πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 85 έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Αν και οι αριθμοί αυτοί μοιάζουν χαμηλοί σε σύγκριση με τις ΗΠΑ — όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 9.500 και τα κρούσματα μόλυνσης τα 335.000 — ή ευρωπαϊκές χώρες, ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί έξαρση της πανδημίας, το ιαπωνικό σύστημα υγείας δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει.