677
Ο υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μαρκ Γκάρλαντ ανακοινώνει τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για τον Τραμπ | REUTERS/Evelyn Hockstein

Η ώρα του ειδικού εισαγγελέα για τον Τραμπ – θα προλάβει τις εκλογές του 2024;

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2022, 09:01
Ο υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μαρκ Γκάρλαντ ανακοινώνει τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για τον Τραμπ
| REUTERS/Evelyn Hockstein

Η ώρα του ειδικού εισαγγελέα για τον Τραμπ – θα προλάβει τις εκλογές του 2024;

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2022, 09:01

H βιαστική ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2024 την περασμένη Τρίτη, ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διορίσει για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» έναν ειδικό εισαγγελέα ο οποίος θα αναλάβει άμεσα τις δικαστικές υποθέσεις που εκρεμούν εις βάρος του πρώην προέδρου —οι λόγοι προφανείς: πρώτον, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πριν τις εκλογές, αν είναι δυνατόν και πριν από τις προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα και δεύτερον να μη χρησιμοποιήσει ο Τραμπ μια πιθανή υποψηφιότητά του ως πολιτική κάλυψη για να γλιτώσει τις δικαστικές περιπέτειες. Μάλιστα, ο Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε ότι ανέθεσε αυτή την εξαιρετικά «ευαίσθητη» αποστολή στον Τζακ Σμιθ, εισαγγελέα που εδρεύει στη Χάγη του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο.

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, κυρίως της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου στις επόμενες προεδρικές εκλογές και της πρόθεσης του νυν προέδρου να θέσει υποψηφιότητα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διορίσω έναν ειδικό εισαγγελέα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Τζακ Σμιθ αναλαμβάνει αμέσως δύο χωριστές έρευνες που διεξάγονται επί μήνες από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη με επίκεντρο τον ρόλο του Τραμπ: η πρώτη αφορά τις συνέπειες των προεδρικών εκλογών του 2020 που κατέληξαν στην αιματηρή έφοδο του όχλου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, η δεύτερη αφορά τη διαχείριση από τον πρώην πρόεδρο εμπιστευτικών εγγράφων που υποτίθεται ότι έπρεπε να ήταν αρχειοθετημένα και πολλά βρέθηκαν στην έπαυλή του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα κατά τη διάρκεια εφόδου του FBI.

Ο εισαγγελέας Σμιθ, σε ανακοίνωσή του, υποσχέθηκε αμέσως ότι θα ενεργήσει «γρήγορα», «ενδελεχώς» και «με πλήρη ανεξαρτησία».

«Σκοπεύω να ασκήσω ανεξάρτητη κρίση και θα προχωρήσω τις έρευνες γρήγορα και ενδελεχώς, όποια κι αν είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τα γεγονότα και το νόμο», δήλωσε ο Τζακ Σμιθ.

Ο Τζακ Σμιθ, ο οποίος αναλαμβάνει τις υποθέσεις του Τραμπ (Justice Department/Handout via REUTERS)

Γνωρίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραλείψει να καταγγείλει την πολιτικοποιημένη δικαιοσύνη και ένα νέο «κυνήγι μαγισσών», ο Μέρικ Γκάρλαντ επέμεινε επίσης στην αμεροληψία του εισαγγελέα.

«Ως ειδικός εισαγγελέας θα ασκήσει την επαγγελματική του κρίση με ανεξάρτητο τρόπο για να αποφασίσει αν θα πρέπει να υπάρξει κατηγορητήριο», σε μια ή στην άλλη από αυτές τις υποθέσεις, διευκρίνισε ο υπουργός.

Η πρώτη σειρά ερευνών που ανατέθηκαν στον Τζακ Σμιθ αφορούν τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, μέχρι την επίθεση που έκαναν οι υποστηρικτές του εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021, τη στιγμή της πιστοποίησης της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Η εκτενής αυτή έρευνα έχει ήδη οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος σχεδόν 900 προσώπων που είχαν άμεση συμμετοχή στα βίαια επεισόδια.

Ωστόσο οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν ποτέ το ενδεχόμενο να εξετάσουν και άλλους παράγοντες. «Κάθε πρόσωπο που ευθύνεται ποινικά για τις προσπάθειες ακύρωσης των εκλογών θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Μέρικ Γκάρλαντ κατά το παρελθόν.

Ο Τραμπ καταγγέλλει «κατάχρηση εξουσίας»

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Τραμπ κατήγγειλε, όπως αναμενόταν, «κατάχρηση εξουσίας» και «κυνήγι μαγισσών».

«Αυτή η φρικτή κατάχρηση εξουσίας προστίθεται στη μακρά κυνηγιών μαγισσών που άρχισε πριν από πολύ καιρό», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

«Υφίσταμαι αυτές τις έρευνες, αυτή την κωμωδία, αυτές τις απάτες, από την ημέρα που κατέβηκα από το ασανσέρ του Trump Tower» πριν από έξι χρόνια, συνέχισε ο Τραμπ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζονται αυτές οι φρικτές καταχρήσεις (εξουσίας)», επέμεινε.

Οπως έχουν επισημάνει αναλυτές, ο Τραμπ ενδέχεται να χρησιμοποιεί την υποψηφιότητά του για το 2024, περισσότερο ως εργαλείο για να αποφύγει πιθανή ενοχή του ή και τη φυλακή, παρά για να εκλεγεί πρόεδρος. ««Το βασικό πρόβλημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, ούτε καν για το αν θα εκλεγεί ξανά πρόεδρος. Πρέπει να είναι υποψήφιος για να μείνει έξω από τη φυλακή», παρατήρησε στην ανάλυσή του στον βρετανικό Guardian, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Κας Μαντ. «Είναι αντιμέτωπος με ομοβροντία υποθέσεων, για πλημμελή φύλαξη απόρρητων εγγράφων, υποκίνηση εξέγερσης και φορολογικές απάτες. Χρειάζεται πολλά χρήματα και πολιτική κάλυψη»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...