401
Αριστερά, η Μέριλιν Μονρόε στο θρυλικό καρέ του 1954 και δεξιά, η «πειραγμένη» θεά Κάλι α λα Μέριλιν, την οποία ανέβασε στο Twitter το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας | CreativeProtagon

Η Ουκρανία απολογείται στην Ινδία για απεικόνιση της θεάς Κάλι ως Μέριλιν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2023, 11:17
Αριστερά, η Μέριλιν Μονρόε στο θρυλικό καρέ του 1954 και δεξιά, η «πειραγμένη» θεά Κάλι α λα Μέριλιν, την οποία ανέβασε στο Twitter το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας
|CreativeProtagon

Η Ουκρανία απολογείται στην Ινδία για απεικόνιση της θεάς Κάλι ως Μέριλιν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2023, 11:17

Tο υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ζήτησε συγγνώμη για μια ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία η ινδουιστική θεά Κάλι απεικονίζεται ως Μέριλιν Μονρόε. Η ανάρτηση προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στην Ινδία.

Η θεά στην εικόνα είναι αναγνωρίσιμη ως Κάλι, θεά της καταστροφής, με μπλε δέρμα και μια γιρλάντα από κρανία γύρω από τον λαιμό της. Εχει τοποθετηθεί με πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας πάνω από ένα σύννεφο έκρηξης, το οποίο μοιάζει με το φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε στη διάσημη φωτογραφία του 1954 από την ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα».

Η εικόνα ανέβηκε στο Twitter από το υπουργείο Αμυνας στις 30 Απριλίου, με τη λεζάντα «έργο τέχνης», και ήταν προφανώς ένα σχόλιο πάνω σε κάποια επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον ρωσικών θέσεων, σύμφωνα με τους Times.

Οι ουκρανοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να απολογηθούν μετά τις θυμωμένες αντιδράσεις στην Ινδία. Η Εμινέ Ντεζεπάρ, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι η εικόνα είχε κατεβεί και πως το υπουργείο «μετανιώνει» για την ανάρτηση, «σέβεται τη μοναδική κουλτούρα της Ινδίας και εκτιμά την υποστήριξη της χώρας». Προσέθεσε ότι «η Ουκρανία είναι αποφασισμένη να αυξήσει τη συνεργασία της με τη χώρα στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της φιλίας».

Η Ντεζεπάρ ταξίδεψε στην Ινδία τον περασμένο μήνα. Ηταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλόβαθμου ουκρανού αξιωματούχου στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ινδία δεν έχει υποστηρίξει άμεσα την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, επιλέγοντας μια ουδέτερη στάση.

Η Καντσάν Γκούπτα, ανώτερη σύμβουλος στο υπουργείο Πληροφοριών και Ραδιοτηλεόρασης της Ινδίας, ήταν μεταξύ εκείνων που διαμαρτυρήθηκαν για την εικόνα, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι κοροϊδεύει τους ινδουιστές με «ρητορική μίσους».

«Πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ήταν στο Δελχί και ζητούσε υποστήριξη από την Ινδία. Πίσω από αυτή την παραποίηση κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Η ινδή θεά Μα Κάλι έχει γίνει καρικατούρα σε μια προπαγανδιστική αφίσα. Αυτή είναι μια επίθεση στα ινδουιστικά αισθήματα σε όλον τον κόσμο» έγραψε στο Twitter.

Ενας άλλος Ινδός σχολίασε στο Twitter: «Αυτό δεν είναι έργο τέχνης. Η πίστη μας δεν είναι θέμα αστείου. Κατέβασέ το και ζήτα συγγνώμη». Οι ινδουιστές αντιδρούν γρήγορα σε οποιαδήποτε προσβολή της πίστης ή του πολιτισμού τους, τόσο εντός της Ινδίας όσο και από το εξωτερικό.

Οι ινδουιστές θεοί και θεές είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Τον περασμένο Ιούλιο ξέσπασαν διαμαρτυρίες για μια αφίσα που προωθούσε μια ταινία της Λίνα Μανιμεκαλάι, ινδής σκηνοθέτιδας με έδρα στον Καναδά, η οποία απεικόνιζε την Κάλι να καπνίζει ένα τσιγάρο και να κρατά μια σημαία LGBTQ+.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...