409
Ο Τζάκ Μα σε φωτογραφία του 2018, προτού αρχίσουν οι περιπέτειές του με το Κόμμα | REUTERS/Aly Song/File Photo

Καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια έγινε ο περιθωριοποιημένος Τζακ Μα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 08:30
Ο Τζάκ Μα σε φωτογραφία του 2018, προτού αρχίσουν οι περιπέτειές του με το Κόμμα
|REUTERS/Aly Song/File Photo

Καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια έγινε ο περιθωριοποιημένος Τζακ Μα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 08:30

Κάποτε δεν περνούσε εβδομάδα χωρίς να ανακοινώνονται καινοτομίες του Τζακ Μα στην Alibaba ή διεθνείς επενδύσεις του. Σήμερα, έπειτα από τρία χρόνια «πάγου» με τη φροντίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ο 58χρονος κινέζος μεγιστάνας επανέρχεται στην ειδησεογραφία: δεν περνάει ημέρα χωρίς να ανακοινωθεί από κάποιο πανεπιστήμιο του κόσμου όλου ότι ο πρώην προφήτης του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αποδεχτεί θέση καθηγητή.

Στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ο Μα έλαβε τη θέση του επιτίμου καθηγητή στις Επιχειρήσεις και στα Οικονομικά. Οι «μανδαρίνοι των παρασκηνίων» ανησυχούν εικάζοντας ότι ο Μα θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του δίνεται ώστε να επανασυνδεθεί με τους εκεί χρηματιστηριακούς κύκλους και να παίξει τον ρόλο του καθοδηγητή της ανάπτυξης της περιοχής. Θα φανεί πόσο βάσιμες είναι οι ανησυχίες τους.

Στο African Leadership University του Κιγκάλι, στη Ρουάντα, ο Μα απεδέχθη τη θέση του επισκέπτη καθηγητή. Τα αγγλικά του Μα είναι τέλεια, καθώς τη δεκαετία του ’90 υπήρξε καθηγητής της αγγλικής γλώσσας στην πόλη Χανγκτζού. Τι θα κάνει στο αφρικανικό ίδρυμα; «Θα μοιραστεί την εμπειρία του στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης με τους φοιτητές» λένε οι πανεπιστημιακοί του Κιγκάλι.

Στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ο Μα ανέλαβε τον ρόλο του ερευνητή σε μελέτες για τη βιώσιμη γεωργία και για τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Οι Ισραηλινοί εξετίμησαν τα καλά λόγια που είχε πει κάποτε για το Ισραήλ, σε μια ομιλία του στο Τελ Αβίβ: «Πιστεύω ότι το μικρό είναι και όμορφο, αλλά το Ισραήλ με δίδαξε ότι το μικρό είναι επίσης και δύναμη».

Στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο ο Μα θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του στον τομέα της γεωργικής καινοτομίας ως ερευνητής και λέκτορας. Το ερώτημα είναι αν η επιστροφή του Κροίσου στο προσκήνιο συνδέεται μόνο με το πάθος του για τη διδασκαλία ή σηματοδοτεί και κάποια αλλαγή στη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντί ​​του και γενικότερα απέναντι στην ιδιωτική επιχείρηση.

Ο Τζακ Μα τέθηκε στο περιθώριο τον Οκτώβριο του 2020, όταν δημοσίως αποκάλεσε το ελεγχόμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας «ενεχυροδανειστήριο που πνίγει την οικονομική καινοτομία». Τα επόμενα δύο χρόνια η Alibaba υπέστη καταλογισμό μεγάλων προστίμων και μείωση του μεγέθους της.

Τώρα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρέπει να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, έτσι το Κόμμα έχει στείλει πολλά μηνύματα περί σεβασμού στον ιδιωτικό καπιταλισμό. Ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «θέλει να είναι φίλος των βιομηχάνων, να δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και να φροντίζει τους ιδιώτες επιχειρηματίες». Επειτα από πολλά χρόνια πρωτοκαθεδρίας στον κόσμο της κινεζικής επιχειρηματικότητας, ο Τζακ Μα ίσως βρήκε καινούργιο ρόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...