873
Τρεις από τους ποδοσφαιριστές της Οσμανλίσπορ που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός | REUTERS/Umit Bektas

Η κλήρωση της Νιόν και η… Συνθήκη της Λωζάνης

Sportscaster Sportscaster 13 Δεκεμβρίου 2016, 16:07
Τρεις από τους ποδοσφαιριστές της Οσμανλίσπορ που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός
|REUTERS/Umit Bektas

Η κλήρωση της Νιόν και η… Συνθήκη της Λωζάνης

Sportscaster Sportscaster 13 Δεκεμβρίου 2016, 16:07

Στους «32» του Europa League, ο Ολυμπιακός δεν ήθελε -με τίποτα- να συναντήσει τη Ρόμα και τη Ζενίτ. Τις απέφυγε. Η κλήρωση θα ήταν ιδανική γι’ αυτόν, αν δεν έπεφτε πάνω σε μια εντελώς άγνωστη ομάδα. Διότι, ακόμη κι αν τα αχαρτογράφητα νερά της Οσμανλίσπορ δεν κρύβουν αγωνιστικές παγίδες, μόνο αυτό μας έλειπε τούτη την εποχή: ένας αντίπαλος από την Τουρκία που «την έχει δει» σημαιοφόρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Οσμανλί» είναι η δυναστεία που η σκούφια της κρατάει από τον Οσμάν Α’, τον θεωρούμενο ως ιδρυτή του οθωμανικού κράτους. Η Οσμανλίσπορ (Οθωμανική Αθλητική Ενωση, σε ελεύθερη μετάφραση) είναι η παλιά Ανκαρασπορ. Με το σημερινό της όνομα τη βάφτισε ο αφανής πρόεδρός της, Μελίχ Γκιοκτσέκ. Ο ισλαμιστής δήμαρχος της Αγκυρας -προσωπικός φίλος του Ερντογάν- ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο, με μια προκλητική ανάρτησή του στο Twitter, είχε προεκτείνει τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο σε… όλα τα ελληνικά νησιά: από τη Θάσο μέχρι την Κρήτη, και από τη Ρόδο και τη Λέσβο μέχρι την Εύβοια και την Αίγινα.

«Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα… Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία…», σχολίασε ο Γκιοκτσέκ πάνω από έναν χάρτη που -όπως αποδείχτηκε- ανήκε στο ταξιδιωτικό πρακτορείο του Κουσάντασι «Estamos Travel». Τα μπλε νησιά ήταν, απλώς, οι προορισμοί των εκδρομών που διοργανώνει… Χιλιάδες Τούρκοι «γλέντησαν» στο Ιντερνετ τον γραφικό δήμαρχο, που έχει αφήσει την Οσμανλίσπορ στα χέρια του γιου του.

Ο τουρκικός σύλλογος άλλαξε πολλές φορές επωνυμία και ρόλο, από το 1978 που ιδρύθηκε ως δημοτικό αθλητικό σωματείο της Αγκυρας. Κατέληξε να είναι η λιγότερο δημοφιλής ομάδα της τουρκικής πρωτεύουσας, στη σκιά της Ανκαραγκουτσού και της Γκεντσλερμπιρλιγκί, ωστόσο έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν σημαντικό πυρήνα οπαδών. Αυτοαποκαλούνται «Οσμανλιλάρ» (Οθωμανοί) και γεμίζουν σχεδόν πάντοτε το «Οσμανλί Στάντιουμ», ένα γήπεδο 19.626 θέσεων που ανακαινίστηκε το 2008.

2016-11-24T192604Z_2008358849_RC182514B930_RTRMADP_3_SOCCER-EUROPA-SBT-OSM
Η βασική εντεκάδα της Οσμανλίσπορ στον αγώνα με την Στεάουα για το Europa League

Στα παιχνίδια που γίνονται εκεί δημιουργούν μια πολύ «ζεστή» ατμόσφαιρα, όμως δεν συναντά κανείς την «κόλαση» που χαρακτηρίζει τις έδρες άλλων ομάδων της χώρας. Το «Οσμανλί» είναι ένα… ευάερο και ευήλιο γήπεδο, που δεν προκαλεί τρόμο. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τον αντίπαλο. Πάνω απ’ όλα, η Οσμανλίσπορ είναι ένας πολιτικοποιημένος σύλλογος: ισλαμικός, ερντογανικός, αντικεμαλικός, που ζει με τις αναμνήσεις περασμένων μεγαλείων. Σε κάθε διακοπή αγώνα ή έπειτα από κάθε γκολ της ομάδας, από τα μεγάφωνα του σταδίου ακούγεται ο ύμνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αυτή την εποχή η Οσμανλίσπορ ζει και το όνειρο της πρώτης της συμμετοχής σε μείζονα ευρωπαϊκή διοργάνωση. Την περασμένη σεζόν τερμάτισε πέμπτη στην τουρκική Σούπερ Λιγκ, όμως κατάφερε να βγει στο Europa League «από το παράθυρο», στη θέση της Γαλατάσαραϊ που τιμωρήθηκε από την UEFA (με αποκλεισμό απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για έναν χρόνο) για παραβάσεις των κανόνων του Financial Fair Play. Κανένας δεν περίμενε ότι θα τερμάτιζε πρώτη στον όμιλό της, με αντιπάλους τη Βιγιαρεάλ, τη Ζυρίχη και την Στεάουα Βουκουρεστίου.

Στην Αγκυρα νίκησε τη Ζυρίχη και την Στεάουα με 2-0, και έφερε ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ (2-2). Εκτός έδρας πανηγύρισε ένα αναπάντεχο διπλό (2-1 τη Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ») και ηττήθηκε από τη Ζυρίχη και την Στεάουα. Για να φτάσει στον όμιλο, είχε αποκλείσει τη Ζίμπρου (Μολδαβία), την Κάλιου (Εσθονία) και τη Μίντιλαντ (Δανία). Η αντίπαλος του Ολυμπιακού κέρδισε οκτώ από τα 12 ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Από τον Ιούλιο του 2015, που βρίσκεται στον πάγκο της Οσμανλίσπορ, ο Ακτσάι καταγράφει ποσοστό νικών 46,70%, με διαφορά τερμάτων 100-59

Πίσω από αυτό το «μίνι θαύμα» κρύβεται ο 58χρονος τούρκος προπονητής Μουσταφά Ακτσάι, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Οσμανλίσπορ το 2015 και την αναμόρφωσε. Το καλό του όνομα το απέκτησε τη σεζόν 2013-2014 στην Τράμπζονσπορ, όταν απέκλεισε τη Γαλατάσαραϊ στο Κύπελλο Τουρκίας. Οι ομάδες του στηρίζονται στο σύνολο, έχει πολύ καλό ρεκόρ με τις ομάδες του στην Ευρώπη, μα -πάνω απ’ όλα- καταφέρνει να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους παίκτες του. Οπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος, έφτασε στο σημείο να μελετά την Αγία Γραφή, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη νοοτροπία των χριστιανών παικτών του.

Από τον Ιούλιο του 2015, που βρίσκεται στον πάγκο της Οσμανλίσπορ, ο Ακτσάι καταγράφει ποσοστό νικών 46,70%, με διαφορά τερμάτων 100-59. Εφέτος, έπειτα από 14 αγωνιστικές στο τουρκικό πρωτάθλημα, η Οσμανλίσπορ βρίσκεται στην 7η θέση, με μόλις δύο ήττες έως τώρα: μια εντός και μια εκτός έδρας. Είναι μια «αθλητική» ομάδα που βασίζεται στη δύναμη και στην ομαδικότητα. Ενα συμπαγές σύνολο που δύσκολα χάνει, ιδίως στην Αγκυρα.

Σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές είναι πολύ πρόωρο να αναφερθούμε. Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2017, που οι δυο ομάδες θα συναντηθούν για πρώτη φορά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (20:00), πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει. Ο καλύτερος παίκτης του τουρκικού συλλόγου, ο σενεγαλέζος μέσος Πάπα Εντιαγέ -ή «Μπαντού»- (χρηματιστηριακής αξίας 4.250.000 ευρώ) ετοιμάζει βαλίτσες, είτε για το εξωτερικό είτε για την πλούσια Κωνσταντινούπολη. Από την άλλη, όπως αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής της, η Οσμανλίσπορ ετοιμάζει μετεγγραφές τον Ιανουάριο. Τα χρήματα δεν της λείπουν – φροντίζει ο δήμαρχος γι’ αυτό.

Η εφετινή της ευρωπαϊκή πορεία έχει εκπλήξει πολλούς. Ιδίως όσους γνωρίζουν ότι το 2010 η Οσμανλίσπορ είχε αποβληθεί από όλα τα πρωταθλήματα της Τουρκίας, εξαιτίας των αθέμιτων αθλητικών σχέσεων που είχε με την Ανκαραγκουτσού. Επέστρεψε μόλις τη σεζόν 2013-2014, στη Β’ Κατηγορία, για να προβιβαστεί στην τουρκική Σούπερ Λιγκ έναν χρόνο αργότερα. Το να βγει, αμέσως μετά, στο Europa League και να φτάσει -με την πρώτη- στους «32», δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Είναι τόσο σπάνιο όσο και η σχεδόν αφανισμένη λεοπάρδαλη της Ανατολίας, που έχει διαλέξει για έμβλημά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...