383
Ο Παπαδόπουλος στο Λονδίνο σε φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα |

Η κατάθεση του Παπαδόπουλου «καίει» τον Τραμπ για τη συνάντηση με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2018, 15:06
Ο Παπαδόπουλος στο Λονδίνο σε φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα
|

Η κατάθεση του Παπαδόπουλου «καίει» τον Τραμπ για τη συνάντηση με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2018, 15:06

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ευνοϊκή στάση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε στις δικαστικές Αρχές ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι αναφορές του Παπαδόπουλου σε συνομιλίες και συναντήσεις που έλαβαν χώρα πριν από την εκλογή του Τραμπ γίνονται σε έγγραφο με το οποίο ουσιαστικά ζητά επιεικέστερη μεταχείριση από το δικαστήριο.

Ο Παπαδόπουλος έχει αποδειχτεί ότι είπε ψέματα σε κατάθεσή του του FBI στις αρχές του 2017. Τώρα οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει την εξέταση, αλλά «να διασώσει τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες και να διατηρήσει -ίσως με άστοχο τρόπο- την πίστη που του είχε ο προϊστάμενός του», δηλαδή ο Τραμπ.

Είχε προσληφθεί από την καμπάνια του Τραμπ τον Μάρτιο του 2016 παρά το ότι δεν είχε καθόλου πείρα με τη ρωσική ή την αμερικανική διπλωματία.

Ακολούθησαν κάποια μάλλον ύποπτα ταξίδια και οι υποσχέσεις που έδωσε στα στελέχη της καμπάνιας ακόμη και για την πιθανότητα συνάντηση του -ακόμη υποψήφιου- Τραμπ με τον Πούτιν, χάρη στις διασυνδέσεις που υποστήριζε ότι είχε. Σύντομα «η καριέρα του Παπαδόπουλου έμοιαζε να εκτοξεύεται στα ύψη».

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Τραμπ «έγνεψε καταφατικά» στην πρόταση του Παπαδόπουλου για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Θετική γνώμη για αυτό το ενδεχόμενο είχε και ο (τότε γερουσιαστής και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης) Τζεφ Σέσιονς, θέση που έρχεται σε αντίθεση με την ένορκη κατάθεση του Σέσιονς στο Κογκρέσο. Δεν έλειψαν και όσοι άκουσαν τις υποσχέσεις του Παπαδόπουλου με σκεπτικισμό.

Ο Παπαδόπουλος μετά τη σύλληψή του το 2017 (Alexandria Sheriff’s Office/Handout via REUTERS)

Η υπεράσπιση του Παπαδόπουλου παραδέχεται ακόμη ότι «είπε ψέματα ή ελαχιστοποίησε τη σημασία κάποιων στοιχείων» στην κατάθεση στο FBI αλλά και ότι «αυτό δεν έγινε για να βλάψει την έρευνα».

Ο Παπαδόπουλος θεωρείται ότι είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μόλερ για την πιθανή επιρροή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές διαμέσου του Τραμπ.

Ηταν αυτός που –μάλλον άθελά του- είχε πει σε τρίτο πρόσωπο ότι η Ρωσία «έχει βρώμικα στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον» με τη μορφή email. Αυτό έγινε αφορμή για την έρευνα του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI το καλοκαίρι του 2016, μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές.

Τελικά συνελήφθη στις 27 Ιουλίου 2017 και έκτοτε συνεργάζεται με τις ομοσπονδιακές Αρχές. Η ποινή του Παπαδόπουλου θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...