431
Ο Χάρτμουτ Χοπ, ο γιατρός του ναζιστικού στρατοπέδου «Αποικία Αξιοπρέπεια» | EPA/MARCELO AGOST

Η Γερμανία δεν φυλάκισε τον υπαρχηγό της ναζιστικής «Αποικίας»

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 19:18
Ο Χάρτμουτ Χοπ, ο γιατρός του ναζιστικού στρατοπέδου «Αποικία Αξιοπρέπεια»
|EPA/MARCELO AGOST

Η Γερμανία δεν φυλάκισε τον υπαρχηγό της ναζιστικής «Αποικίας»

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 19:18

Δεν ήταν αίρεση με την απόλυτη, τη στενά φονταμενταλιστική σημασία της λέξης. Ηταν ένα φυτώριο νεοναζιστών στα μεταπολεμικώς «εύφορα» για τον φασισμό χώματα της Λατινικής Αμερικής. Ενα στρατόπεδο συγκεντρώσεως, εκπαιδεύσεως και πειραματισμών που χρησίμευσε και ως μυστική φυλακή στον Πινοσέτ, ένας ιδανικός τόπος για να εξαφανίζει τους αντιπάλους του.

Η διαβόητη «Αποικία Αξιοπρέπειας» (στα Ισπανικά: Colonia Dignidad) ιδρύθηκε από τον πρώην χαμηλόβαθμο στρατιωτικό της Βέρμαχτ Πάουλ Σέφερ, το 1961 στη Χιλή, σαν «ειδυλλιακός τόπος να ζει μία οικογένεια» και αριθμούσε μερικές εκατοντάδες υπηκόους γερμανικής καταγωγής. Αυτό το ιδιότυπο ναζιστικό στρατόπεδο διοικήθηκε από τον παλιό δεκανέα με σκαιότητα και στις εγκαταστάσεις του διαπράχθηκαν εγκλήματα στα οποία περιλαμβάνονται βασανιστήρια, κακοποιήσεις και βιασμοί παιδιών.

Ο Χάρτμουτ Χοπ ήταν ο υπαρχηγός και ο γιατρός αυτού του κολαστηρίου που έκλεισε με την πτώση του καθεστώτος Πινοσέτ. Την περασμένη εβδομάδα ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει μία καταδικαστική ποινή που επιβλήθηκε εις βάρος του Χοπ στη Χιλή.

Ο γιατρός στο Σαντιάγο τη δεκαετία του ’80 (EPA/MARCELO HERNANDEZ)

Το γερμανικό δικαστήριο, όπως γράφει ο Guardian, αποφάσισε ότι οι διαπιστώσεις των πραγματικών περιστατικών από τις Αρχές της Χιλής δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την ποινική ευθύνη βάσει του γερμανικού δικαίου. «Δεν βρέθηκαν συγκεκριμένες αποδείξεις» ότι ο Χοπ είχε βοηθήσει ενεργά και συνέργησε στα εγκλήματα που διέπραξε ο Σέφερ.

Οπως ήταν φυσικό, στη Γερμανία υπήρξαν αμέσως αντιδράσεις: η Ρενάτε Κίναστ, των Πρασίνων, εξέφρασε την απογοήτευσή της, λέγοντας ότι «η απόφαση θα προκαλέσει μεγάλο πόνο» σε πολλά θύματα της «Αποικίας». Διότι «οι περισσότεροι από αυτούς τραυματίστηκαν εκεί», αφού η «Αποικία» σήμαινε «σεξουαλική βία, ηλεκτροσόκ και καθημερινή καταστολή» είπε. «Ο γιατρός ήταν μέρος του κατασταλτικού συστήματος και διέφυγε από το δικαστικό σύστημα της Γερμανίας».

Το εύρος των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στην περιχαρακωμένη ορεινή κοινότητα των 13.000 εκταρίων, 350 χιλιόμετρα νοτίως του Σαντιάγο, στην επαρχία Παράλ, αποκαλύφθηκε μόνο μετά το τέλος τού επίσης φρικώδους καθεστώτος Πινοσέτ με το οποίο η «Αποικία» είχε αγαστή συνεργασία στον τομέα της εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων της χούντας.

Ο Σέφερ αντιμετώπισε το 1997 αγωγές και εγκατέλειψε τη Χιλή. Συνελήφθη στην Αργεντινή το 2005 και καταδικάστηκε στη Χιλή σε 20ετή φυλάκιση το επόμενο έτος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κατοχή όπλων και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τελικά, πέθανε σε χιλιανή φυλακή το 2010, σε ηλικία 88 ετών.

To 2016 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ανακοινώνοντας τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του γερμανικού κράτους τα οποία αφορούν την «Αποικία», είχε δηλώσει ότι από τη δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’80, οι γερμανοί διπλωμάτες «έκλειναν τα μάτια και έκαναν ελάχιστα» για να προστατεύσουν τους Γερμανούς που ζούσαν στις εγκαταστάσεις της «Αποικίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...