293
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται όλες τις κατηγορίες για οικονομικές απάτες | REUTERS/Gaelen Morse

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση στον Τραμπ για απάτες

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 20:00
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται όλες τις κατηγορίες για οικονομικές απάτες
|REUTERS/Gaelen Morse

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση στον Τραμπ για απάτες

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 20:00

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς ανακοίνωσε την Τετάρτη αστικές αγωγές κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πολλών από τα παιδιά του, μετά από μία τριετία έρευνας στις φορολογικές πρακτικές του Οργανισμού Τραμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Τζέιμς ανέφερε ότι κινείται νομικά κατά του Ντόναλντ Τραμπ επειδή «παραβίασε τον νόμο, προκειμένου να αποκομίσει κέρδη για τον ίδιο, την οικογένεια και την επιχείρησή του».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο Τραμπ και ο Οργανισμός του (The Trump Organization) κατέθεταν παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την αξία των ακινήτων τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν ευνοϊκά δάνεια και φορολογικά οφέλη. «Με τη βοήθεια των παιδιών του και ανώτερων στελεχών του Οργανισμού Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ μεγάλωσε εικονικά την περιουσία του κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να πλουτίσει αδίκως και να εξαπατήσει το σύστημα», ανέφερε. Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατονόμασε επίσης τους γιους του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Ερικ Τραμπ, καθώς και την κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, ως κατηγορούμενους.

Η μήνυση σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα νομικά πλήγματα για τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται πάντως να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης αξιώνει αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή ίση με το συνολικό οικονομικό όφελος που φέρονται να αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι. Επιπροσθέτως, επιδιώκει να απαγορεύσει στον Ντόναλντ Τραμπ και στα παιδιά του να διευθύνουν εταιρείες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς και να απαγορεύσει στον Οργανισμό Τραμπ να δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων.

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και έχει χαρακτηρίσει την έρευνα της Δημοκρατικής γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης ως «κυνήγι μαγισσών» με πολιτικά κίνητρα. Ο Οργανισμός Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της Λετίσια Τζέιμς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News