829
Στιγμιότυπο από το εγκαταλειμμένο κέντρο της Αθήνας | Menelaos Myrillas / SOOC

Η Ελλάδα επέστρεψε στην κρίση

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 10:27
Στιγμιότυπο από το εγκαταλειμμένο κέντρο της Αθήνας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Η Ελλάδα επέστρεψε στην κρίση

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 10:27

Εκεί που ήσουν είσαι. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν τις λεκτικές σοφιστείες για να καταλήξει στο τρομώδες συμπέρασμα ότι από το 2010 και εντεύθεν ζει συνεχόμενα déjà vu. Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη και στην πραγματικότητα η συνολική εικόνα δεν αλλάζει τη… ζωή της. Για τους αναλυτές των ξένων ΜΜΕ η Αθήνα βρίσκεται ξανά σε crisis mode (σ.σ.: φάση κρίσης).

O συντάκτης του ιστότοπου Politico, Mάθιου Καρνιτσνίγκ, αποκαλύπτει πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απαρτία σε μια συγκέντρωση κορυφαίων χρηματοοικονομικών τεχνοκρατών της Ευρώπης και η συζήτηση κατέληξε σε ένα οδυνηρό τελετουργικό γύρω από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Η αξιολόγηση που έκαναν ήταν απαισιόδοξη. Τα όσα επακολούθησαν είναι γνωστά: οι πιστωτές της Ελλάδας παραπονέθηκαν ότι η Αθήνα δεν έχει παραδώσει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αξιολόγηση, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντάει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Προβιβάσιμος βαθμός

Το συμπέρασμα, σημειώνει το άρθρο, είναι το εξής: η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά όχι με τον τρόπο που ήλπιζε η Ευρώπη. Εξι μήνες μετά την παραλαβή του τρίτου πακέτου στήριξης, η χώρα βρίσκεται ξανά εκτός πορείας, πυροδοτώντας ανησυχίες μεταξύ των πιστωτών ότι δεν αργεί να φανεί ξανά ο γκρεμός του περασμένου καλοκαιριού. Το επίμαχο θέμα είναι και πάλι η αξιολόγηση: για να πάρει η Ελλάδα τις επόμενες δόσεις των 86 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει… προβιβάσιμο βαθμό στις εξετάσεις των Θεσμών. Οι τεχνοκράτες, με τη σειρά τους, βρίσκονται μπροστά σε ένα δικό τους déjà vu. Ζητούν στοιχεία από την Ελλάδα και είτε τα λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση είτε δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους πιστωτές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει αποφασίσει να μπει ξανά σε φάση παρατεταμένης αντιπαράθεσης για τους όρους της διάσωσης εξαιτίας της πίεσης που δέχεται στο εσωτερικό.

Το ατού του Τσίπρα

Η επόμενη σημαντική αποπληρωμή που έχει μπροστά της η Ελλάδα είναι στις 20 Ιουλίου (2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ). Η Αθήνα βιάζεται να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο, λόγω του ΔΝΤ που δεν το θέλει να εμπλακεί στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα κατηγορεί το Ταμείο ότι φέρνει συχνά πυκνά στο τραπέζι αρκετά σκληρά διαρθρωτικά μέτρα. Βέβαια, η Γερμανία ούτε που σκέφτεται την πιθανότητα να μείνει εκτός το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε προσφάτως με την Ανγκελα Μέρκελ και θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Φρανσουά Ολάντ. Και στις δύο συναντήσεις φαίνεται να κρατάει ένα σημαντικό ατού: το Προσφυγικό. Μάλιστα, ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εικάζουν ιδιωτικώς ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιείκεια στην αξιολόγηση της Ελλάδας, αρκεί ο Τσίπρας να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στο θέμα των προσφύγων.

Η νέα εναλλακτική

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά ότι εξακολουθούν να έχουν παράλογες απαιτήσεις, ενώ η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε σε αρκετούς Ευρωπαίους την αίσθηση ότι υπάρχει πλέον μια σοβαρή εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα καταφέρει.

Βέβαια, τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν κοινή επωδό στην μακροχρόνια κρίση χρέους της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι οι δανειστές κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν έχει προχωρήσει το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, ότι δεν έχει μειωθεί η γραφειοκρατία και η κρατική πατρωνία – πράγματα γνωστά στον ελληνικό δημόσιο βίο εδώ και δεκαετίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση της Αθήνας, όμως, είναι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα με τους Ευρωπαίους να ζητούν παντί τρόπω τη μείωση των δαπανών της Ελλάδας για συντάξεις (επί του ΑΕΠ). Η μέχρι τώρα άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων δημιουργεί πρόβλημα. Οπως και η αντιπρότασή του για αύξηση των εισφορών, καθώς σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους κάτι τέτοιο θα προκαλέσει νέα ζημιά στην ήδη τραυματισμένη ελληνική οικονομία. Στο μεταξύ, οι δρόμοι γεμίζουν με διαμαρτυρόμενους (αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες) με αποτέλεσμα άπαντες να βλέπουν ότι το σημερινό σκηνικό προοικονομεί το άμεσο μέλλον.

Crisis mode

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση του Ολιβερ Μαρκ Χάρτγουιτς στην αυστραλιανή εφημερίδα Business Spectator, η οποία τιτλοφορείται «Γιατί η Ελλάδα επέστρεψε σε κατάσταση κρίσης». Θεωρεί πως ήταν θέμα χρόνου να επιστρέψει η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου λόγω των οικονομικών προβλημάτων της. Εξαρχής όλα φάνταζαν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Η Ελλάδα συμφώνησε για το τρίτο Μνημόνιο, αλλά ήταν φανερό πως δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Κάτι που είναι δομικό στοιχείο για να πάρει μπρος η οικονομία.

Επίσης, υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Αθήνα (κάτι σαν μάντρα): ζητούν νέα μέτρα ενώ γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό και ότι η Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει ποτέ να ολοκληρώσει μια μεταρρύθμιση. Κι όμως, συνεχίζουν να ζητούν το ίδιο πράγμα συνεχώς. Και ο Χάρτγουιτς καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα με το Politico. Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το Προσφυγικό για να τραβήξει το βλέμμα των δανειστών από τα οικονομικά ζητήματα. Θεωρεί πως αν παίξει καλά αυτό το χαρτί θα μπορέσει να αποκομίσει κάποια επιπλέον κέρδη σε οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με το άρθρο, έχει ξεκινήσει ήδη η πορεία προς ένα τέταρτο μνημόνιο ή διαγραφή χρέους. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κρίση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...