473
Ο Πάνος Σκουρλέτης έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews

H «αποσυριζοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει από τον Σκουρλέτη;

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 11:21
Ο Πάνος Σκουρλέτης έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMEnews

H «αποσυριζοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει από τον Σκουρλέτη;

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 11:21

Φεύγει ή μένει ο Σκουρλέτης; O γραμματέας του κόμματος δεν έχει άραγε ευθύνη για την εκλογική ήττα; Πώς προετοιμάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου οι υποψήφιοι καταποντίστηκαν;

Αυτά είναι τα ερωτήματα μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα –στις 26 Μαΐου και στις 7 Ιουλίου– που είναι λογικό να διαταράσσουν την αυγουστιάτικη ησυχία στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Ο Πάνος Σκουρλέτης βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.

Προφανώς ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έχει ευθύνες αλλά ενδεχομένως να είναι ένα βολικό εξιλαστήριο θύμα, να φορτωθεί δηλαδή αυτός την ευθύνη ώστε να μην τρωθεί το κύρος του «αρχηγού» Αλέξη Τσίπρα, που κατά τα άλλα είχε πάρει τον προεκλογικό αγώνα επάνω του. Αυτή όμως είναι μια πρώτη ανάγνωση.

Η δεύτερη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την επομένη των εθνικών εκλογών, πρέπει να αλλάξει, να γίνει κάτι το ευρύτερο, πιο κεντροαριστερό και ασφαλώς λιγότερο «κομμουνιστικογενές» και σε αυτό το «νέο» μετά-ΣΥΡΙΖΑ κόμμα ο κ. Σκουρλέτης δεν εξυπηρετεί ως εικόνα.

Το μέλλον του λοιπόν στο κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφεται ως αβέβαιο. Ηδη άλλωστε –και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει αποφασίσει να αλλάξει ο γραμματέας εν όψει του συνεδρίου (που τοποθετείται στις αρχές του 2020), κυκλοφορούν από τους λεγόμενους προεδρικούς ονόματα επίδοξων διαδόχων του κ. Σκουρλέτη, με πρώτο αυτό του νεαρού και άφθαρτου Νάσου Ηλιόπουλου.

Παρά την κριτική που του ασκείται ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού για «Τα Νέα», ο κ. Σκουρλέτης δεν δείχνει να θορυβείται καθώς έχει «οχυρωθεί» πίσω από ένα ισχυρό και ακλόνητο επιχείρημα: ότι όλες οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές, ήταν ομόφωνες, άρα δεν μπορεί να φταίει μόνο αυτός.

Ωστόσο η φημολογία περί αντικατάστασής του συντηρείται από την επομένη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, μολονότι το όλο θέμα στηρίζεται πάνω σε μια μεγάλη αντίφαση: δεν πήγε καλά το κόμμα και άρα ευθύνεται ο γραμματέας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 31,5%, με διάχυτη την ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου για τη «συγκράτηση των ποσοστών».

Τι κρύβεται όμως πίσω από το σενάριο «αλλαγής γραμματέα» στον ΣΥΡΙΖΑ; Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πρόσωπα με μακρά κομματική διαδρομή, στο επίκεντρο είναι η σύγκρουση για τη διαδικασία διεύρυνσης και τον τρόπο και το βάθος της επιχείρησης μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Και άρα επιβάλλεται η αλλαγή των συσχετισμών και του γραμματέα για να προωθηθεί πιο εύκολα το προεδρικό σχέδιο, μια άποψη που αποκηρύσσουν οι προεδρικοί.

Επί της ουσίας, μέχρις στιγμής, ουδείς έχει θέσει στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θέμα Σκουρλέτη ακόμα και εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο ίδιος το αντιπαρέρχεται, τονίζοντας πως «υπάρχουν αρκετά πιο κρίσιμα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν, αλλά το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί, είναι ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας».

«Ο κόσμος», σημείωσε με νόημα, «αυτό που περιμένει να δει είναι αν υπάρχουν απαντήσεις σε ζητήματα όπως τι αντιπολίτευση – και αυτό είναι ζητούμενο – θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό περιμένει να το δει»…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...