439
Μητσοτάκης, Μακρόν και Τζόνσον, όλοι την ίδια ημέρα στο Ελιζέ | Reuters/CreativeProtagon

Συνωστισμός στο Ελιζέ: Ο Μητσοτάκης συναντά τον Μακρόν που συναντά τον Μπόρις Τζόνσον!

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 13:21
Μητσοτάκης, Μακρόν και Τζόνσον, όλοι την ίδια ημέρα στο Ελιζέ
|Reuters/CreativeProtagon

Συνωστισμός στο Ελιζέ: Ο Μητσοτάκης συναντά τον Μακρόν που συναντά τον Μπόρις Τζόνσον!

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 13:21

Υστερα από ημέρες αβεβαιότητας η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας και επισήμως ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Αυγούστου, στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για να συζητήσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με την ανατολική Μεσόγειο».

Το ραντεβού των δύο ανδρών είχε προαναγγελθεί από την Αθήνα ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακριβής ημερομηνία για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο δεν είχε δοθεί. Αυτή τελικά ορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη.

«Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις…Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη «θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη… μετά την κατά παράδοσιν επίσκεψη (του έλληνα πρωθυπουργού) στην Κύπρο», τονίστηκε επίσης στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Οπως έχει διαμηνύσει το Μαξίμου, από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, πρώτον σταθμό της μίνι περιοδείας του στην Ευρώπη, θα ξεκινήσει η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει το κεφάλαιο της επαναδιαπραγμάτευσης των (υπερβολικών) στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τους οποίους δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. Το κατά πόσο βέβαια, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι πρόθυμος να δώσει μήνυμα θετικό προς τον έλληνα συνομιλητή του, εν μέσω άλλων κρίσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη, είναι ένα ερώτημα.

To ενδιαφέρον, εξάλλου, είναι ότι ακριβώς την ίδια ημέρα ο γάλλος πρόεδρος δέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον! Οπως επίσης ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, πάλι από αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στις 22 Αυγούστου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit, αλλά και τις κρίσεις στο Ιράν και τη Συρία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον για γεύμα εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, του οποίου θα προηγηθούν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την Τετάρτη. Και στην συνέχεια, το επόμενο σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G7, ο βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ελπίζει ότι θα συνομολογήσει φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit.

«Θα συζητηθεί το θέμα του Brexit με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές που συμφωνήθηκαν μεταξύ των 27, αλλά επίσης και η διμερής σχέση, καθώς και το σύνολο των διεθνών θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες μας και απαιτούν στενή συνεργασία (Ομάδα των 7, Ιράν Συρία…)», διευκρινίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...