668
Ο Γουίλιαμ Μπαρ στον Λευκό Οίκο | REUTERS

Γουίλιαμ Μπαρ προς Τραμπ: «Οι αναρτήσεις σου στο Twitter δεν με αφήνουν να κάνω τη δουλειά μου»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 14:44
Ο Γουίλιαμ Μπαρ στον Λευκό Οίκο
|REUTERS

Γουίλιαμ Μπαρ προς Τραμπ: «Οι αναρτήσεις σου στο Twitter δεν με αφήνουν να κάνω τη δουλειά μου»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 14:44

Σταμάτα να γράφεις στο Twitter για δικαστικές υποθέσεις, είπε δημοσίως στον Ντόναλντ Τραμπ ο δικός του υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος φαίνεται πως απηύδησε από την τελευταία απροκάλυπτη παρέμβαση του προέδρου σε υπόθεση του υπουργείου.

Μιλώντας στο ABC News, ο υπουργός, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου και τον έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα, είπε ότι «δεν θα εκφοβιστώ από κανέναν. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter για τις υποθέσεις που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν αφού ο Τραμπ επιτέθηκε στον δικαστή και τους εισαγγελείς στη δίκη του φίλου του και για καιρό συμβούλου του Ρότζερ Στόουν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου από την ομοσπονδιακό δικαστή Εϊμι Μπέρμαν Τζάκσον.

Στη συνέντευξή του ο Μπαρ εκτίμησε ότι οι επικρίσεις του αμερικανού προέδρου εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπόθεση του Στόουν «καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση του έργου μου».

«Δεν θα εκφοβιστώ ούτε θα επηρεαστώ από κανέναν είτε πρόκειται για το Κογκρέσο, τους συντάκτες μιας εφημερίδας ή τον πρόεδρο», υπογράμμισε.

«Δεν μπορώ να επιτελέσω το έργο μου εδώ στο υπουργείο έχοντας συνεχώς στο βάθος σχόλια που με υπονομεύουν», εκτίμησε ο Μπαρ.

Παραιτήθηκαν οι εισαγγελείς στη δίκη Στόουν

Τη Δευτέρα οι τέσσερις εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση πρότειναν να επιβληθεί στον 67χρονο Στόουν ποινή επτά με εννέα χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη ο Τραμπ αντέδρασε καταγγέλλοντας σε tweet του «μια πολύ άδικη κατάσταση» και ένα «δικαστικό λάθος».

Οι εισαγγελείς Ααρον Ζελίνσκι, Τζόναθαν Κράβις, Ανταμ Τζεντ και Μάικλ Μαράντο ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι αποσύρονται από την υπόθεση. Δεν εξήγησαν την απόφασή τους, ενώ ο Κράβις παραιτήθηκε και από τη θέση του εισαγγελέα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε παρακάμψει την εισήγηση των εισαγγελέων του ζητώντας να επιβληθεί «πολύ μικρότερη ποινή» στον Στόουν με τη δικαιολογία ότι οι αρχικές προτάσεις «δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της δικαιοσύνης».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο έκανε λόγο για ποινή τριών με τεσσάρων ετών, «από 37 ως 46 μήνες», η οποία, σύμφωνα με το ίδιο, «θα αντιστοιχεί περισσότερο στις ποινές που επιβάλλονται συνήθως για το αδίκημα της παρακώλυσης».

Ο Τραμπ, που πιστεύεται ότι άσκησε πιέσεις στους εισαγγελείς, αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση. «Θα μπορούσα να το έχω κάνει, αν ήθελα. Εχω απολύτως το δικαίωμα να το κάνω. Μένω μακριά από τα πράγματα», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο.

Ομως, συνέχισε καταγγέλλοντας ότι οι προτάσεις των εισαγγελέων ήταν «γελοίες», «επονείδιστες» και «προσβολή για τη χώρα μας».

Μάλιστα, επιτέθηκε μέσω Twitter και στη δικαστή Μπέρμαν Τζάκσον, επικρίνοντας τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορντ.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου στον Μπαρ και οι αμφισβητίες

Ο Λευκός Οίκος πάντως, δεν φάνηκε να ενοχλείται από τις χθεσινές δηλώσεις του Μπαρ.

«Ο πρόεδρος έχει απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ θα κάνει τη δουλειά του και θα υπερασπιστεί τους νόμους», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τραμπ, Στέφανι Γκρίσαμ.

Πάντως, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, επισήμανε ότι ο Μπαρ ήταν «εξαιρετική επιλογή» για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και καλό είναι ο πρόεδρος να τον ακούσει.

«Πιστεύω ότι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά ότι παρεμβαίνει στο έργο του, ίσως ο πρόεδρος θα πρέπει να τον ακούσει», σχολίασε μιλώντας στο Fox News.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν πείθονται από τα σχόλια του Μπαρ και τονίζουν ότι δεν είναι ειλικρινή. «Μην σας ξεγελούν αυτά που λέει. Ο Μπαρ απλά λέει στον πρόεδρο ότι ο αυθορμητισμός του δυσκολεύει το έργο του να τον προστατέψει και να έχει τα αποτελέσματα που θέλει ο Τραμπ. Αν ο Τραμπ βγάλει τον σκασμό, ο Μπαρ μπορεί να τον φροντίσει πολύ πιο αποτελεσματικά», είπε ο Μάθιου Μίλερ, αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επί Μπαράκ Ομπάμα.

«Η καλύτερη πρόβλεψη για τη μελλοντική συμπεριφορά κάποιου είναι η συμπεριφορά το στο παρελθόν. Ο Μπαρ έχει κοροϊδέψει τον αμερικανικό λαό για την έκθεση Μόλερ ώστε να καλύψει την παρανομία του προέδρου. Για να μην πιστέψουμε ότι αυτό ακριβώς κάνει και τώρα;», αναρωτήθηκε η βουλευτής Βαλ Ντέμινγκς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...