1285
O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen | ΥouTube/Open

Γεραπετρίτης για τη 13η σύνταξη του Τσίπρα: Πολλά ήταν θεσμοθετημένα αλλά μόνο στο φαντασιακό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 13:25
O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen
|ΥouTube/Open

Γεραπετρίτης για τη 13η σύνταξη του Τσίπρα: Πολλά ήταν θεσμοθετημένα αλλά μόνο στο φαντασιακό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 13:25

Την προεκλογική υπόσχεση Τσίπρα στους συνταξιούχους για επαναφορά της 13ης σύνταξης (σ.σ. μονιμοποίηση της έκτακτης ενίσχυσης που είχε δοθεί επί των ημερών του τον Μάιο του 2019, και πάλι λίγο πριν από τις εκλογές ), καθώς επίσης για τμηματική επιστροφή των αναδρομικών εντός τριετίας, κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Οpen.

Στην επισήμανση ότι η λεγόμενη 13η σύνταξη ήταν θεσμοθετημένη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γεραπετρίτης, παρατήρησε ότι πολλά ήταν στο πολιτικό ιδεολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

«Το πόσα πράγματα ήταν θεσμοθετημένα, αλλά ήταν μόνο στο φαντασιακό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλετε να το ξέρετε», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, για να συμπληρώσει ότι χρειάζεται ολόκληρη κουβέντα για όσα «ήταν στην πραγματικότητα στο πολιτικό ιδεολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έγιναν πραγματικότητα».

«Δεν θα υποκύψω στο δέλεαρ να κάνω σχόλιο για την αξιοπιστία των δηλώσεων και των παροχών που υπόσχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, κληθείς να σχολιάσει το σχετικό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» περί «διπλής δέσμευσης Τσίπρα». Στον αντίποδα, τόνισε, «εμείς ό,τι υποσχόμαστε, το πράττουμε».

«Προφανώς –αναγνώρισε– έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις, δεν μπορούν όλα να γίνουν σε μία τετραετία, να είμαστε δίκαιοι. Αλλά αυτά τα οποία υποσχόμαστε, γίνονται αμέσως πράξη».

Ειδικά για τους συνταξιούχους, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε στην αύξηση 7% από τον νόμο Βρούτση για όσους εργάζονταν 30 χρόνια και πλέον, στον διπλασιασμό του ποσού εκείνων που συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά και τη νέα αύξηση 7%.

Οσο για τα αναδρομικά που αφορούν επικουρικές, δώρα κ.λπ., επέμεινε ότι η καθολική ικανοποίηση του αιτήματος θα συνεπαγόταν στέρηση ενός δημοσιονομικού χώρου από τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Κάνοντας εξάλλου έναν απολογισμό στήριξης των πολιτών –«45 δισ. για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, περισσότερα από 10 δισ. για την ενίσχυση από την ενεργειακή κρίση– ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «όλες οι παροχές είχαν ένα σαφέστατο αντίκρισμα, διατηρήθηκε η κοινωνική συνοχή […] ενόσω όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είχαν αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμείς είχαμε μείωση έξι μονάδων. Ενόσω οι υπόλοιπες χώρες αντιμετώπισαν μεγάλα ζητήματα με την ανάπτυξη, εμείς είχαμε μεγάλη αύξηση εσόδων και διαρκώς αναθεωρημένους στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι «δεν θα δώσουμε το οτιδήποτε, το οποίο θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Στη χώρα μας, παρατήρησε, «έχουμε τον πολιτικό εθισμό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές να θεωρούμε αυτονόητο να αδειάζουν τα ταμεία του κράτους σε προεκλογικές παροχές», αλλά αυτό δεν θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση. «Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη, δεν είναι λίγες. Είναι εξαγγελίες που αφορούν κυρίως τους ευάλωτους, τα μέσα και μικρά στρώματα […] αλλά και ειδικές κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις. Ο μεγάλος μας κίνδυνος είναι να βρεθούμε σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού», προειδοποίησε.

Επιπροσθέτως, τόνισε, «έχουμε καταφέρει να μπορούμε να ενισχύουμε τους πολίτες εκεί που χρειάζεται, στην πηγή του προβλήματος, χωρίς να έχουμε οδηγήσει και σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Μόλις διαισθανθούν οι αγορές ότι υπάρχει μία ασύμμετρη ενίσχυση, ένα άδειασμα των ταμείων, τότε θα αντιδράσουν με μεγάλη ένταση και θα δούμε αυτά που είχαμε δει. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων, κοντά στα 40 δισ., τα έχουμε συγκεντρώσει ακριβώς εάν υπάρξει μια μείζων κρίση».

Ερωτηθείς στο σημείο αυτό για το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έχει εξαντληθεί από καιρό, δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα τέτοιου τύπου ταμειακά διαθέσιμα. Τα μισά ήταν διαθέσιμα και τα άλλα μισά δεσμευμένα».

Αναγνωρίζοντας ότι «ζούμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη για τα περισσότερα νοικοκυριά», ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε το πρόβλημα στον εισαγόμενο πληθωρισμό. «Είμαστε στον μέσο όρο, ίσως λίγο καλύτερα και η πρόβλεψη είναι ότι θα πάμε καλύτερα. Πλην, όμως, ο πληθωρισμός είναι ένα τέρας, κατατρώει το εισόδημα. Το ζήτημα του εισαγόμενου πληθωρισμού αντιμετωπίζεται με πολιτικές ενίσχυσης του πραγματικού εισοδήματος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη», σημείωσε και παρέπεμψε σε μέτρα όπως οι τρεις αυξήσεις κατώτατου μισθού –«προβλέπεται νέα τον Μάιο του 2023»– η αύξηση των συντάξεων, οι πολιτικές μείωσης των βαρών, όπως «η σημαντική μείωση φόρου ακίνητης περιουσίας, του εισαγωγικού συντελεστή στον φόρο από το 22% στο 9%, η οριζόντια κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης». Και, όπως είπε, «υπάρχει, πράγματι, σοβαρό πρόβλημα ακρίβειας, θα προσπαθήσουμε να το καταπολεμήσουμε και με μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και με στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης των ευάλωτων».

Αυθαίρετα

Στο θέμα του προστίμου 250 ευρώ για τους κατόχους αυθαιρέτων, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε πως είναι «πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για την προσωρινή νομιμοποίηση. Δεν είναι πάντα η βίλα με την πισίνα, μέσα στο δάσος, είναι και η παράγκα, είναι και εκείνοι που εργάζονται μέσα στο δάσος. Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοούμε» και η ρύθμιση, ξεκαθάρισε, γίνεται «με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος», αφορά δε, «μόνο τα οικήματα από το παρελθόν, καμία εμπροσθοβαρής κατάσταση».

Υποκλοπές και Ανδρουλάκης

Στο θέμα των υποκλοπών, ξεκινώντας από την πολιτική διάσταση του ζητήματος, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «τη “σφήνα” (μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) την έθεσε κατά πρώτον ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όταν δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μετάσχει σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό, τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές». Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, «υπάρχει ένα πρόβλημα γέφυρας».

Για το θέμα της άρσης απορρήτου του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεκριμένα, μίλησε και πάλι για «σοβαρή αστοχία». «Αυτό το παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη», είπε ο υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εκπόνηση ενός συνολικού ρυθμιστικού σχεδίου που «θα θεραπεύσει τις σημαντικές παθολογίες».

Και συνέχισε: «Η ΕΥΠ, η οποία είναι στην υπηρεσία της εθνικής ασφάλειας, μπορεί κατ’ αρχήν να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε. Διότι ο οποιοσδήποτε εν δυνάμει, μπορεί να είναι πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και αυτή είναι ένα αγαθό που δεν χωρεί παραχωρήσεις, ιδιαιτέρως σήμερα».

«Οι εγγυήσεις –πρόσθεσε– πρέπει να αυστηροποιηθούν. Αυτό που διαπιστώθηκε, με αφορμή όσα συνέβησαν με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι ότι υπήρχε έλλειμμα ασφαλιστικών δικλίδων, ιδίως σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα και προβεβλημένα πρόσωπα. Οταν υπάρχει μια τέτοια ειδική συνθήκη, οι δικλίδες θα πρέπει να είναι αυστηρότερες και η στάθμιση που να γίνεται με έναν τρόπο πολύ πιο ακριβή. Να υπάρχουν δηλαδή οριακώς αποδείξεις, όχι απλές ενδείξεις. Τώρα μελετούμε τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά πλαίσια, εκείνο το οποίο ισχύει στις περισσότερες χώρες είναι ότι μεσολαβεί και ένα επίπεδο πολιτικής έγκρισης για τα πολιτικά πρόσωπα».

Φέρνοντας, δε, το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που «έχει ίσως το πιο προηγμένο σύστημα, (εκεί) ο υπουργός Εσωτερικών ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπογράφει για τα πολιτικά πρόσωπα», παρατήρησε ακόμη και έκλεισε την απάντησή του στο θέμα με την επισήμανση, «οι παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που γίνονται από την ΕΥΠ είναι όλες νόμιμες. Και είναι νόμιμες γιατί είναι δικαστικές αποφάσεις». Ενώ για τα πολιτικά πρόσωπα «θα πρέπει να υπάρχει ένα περαιτέρω πολιτικό φίλτρο, που έχει να κάνει με τη στάθμιση τι συνιστά κίνδυνο εθνικής ασφάλειας».

Καμία παραχώρηση

Για τα Ελληνοτουρκικά, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως «είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Με ψυχραιμία και σύνεση, με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, με στήριξη διεθνών συμμαχιών».

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, υπογράμμισε, «(έχουμε) ενεργητική εξωτερική πολιτική, το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά. Να θυμίσω την επέκταση χωρικών υδάτων δύο φορές, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η επικράτεια μεγάλωσε. Κυρίως όμως, έχουν στηριχθεί διπλωματικές συμμαχίες». Εφερε, μάλιστα, τα παραδείγματα στρατηγικής αμοιβαίας συμμαχίας με μία υπερδύναμη, αμυντικής συνεργασίας με άλλη υπερδύναμη. Τούτων δοθέντων, γίνεται αντιληπτό ότι «έχουμε χτίσει τείχος προστασίας». Και από την άλλη, «είμαι υπερήφανος για την εθνική μας άμυνα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τη λεκτική κλιμάκωση και για την οποιαδήποτε επιχειρησιακή έξοδο».

Κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση παραχώρησης «και στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Εχουμε τα μέσα, έχουμε την πίστη, έχουμε την ικανότητα να μπορέσουμε να αποτρέψουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News