459
H Φώφη Γεννηματά στο βήμα του Thessaloniki Hellexpo Forum | ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΙΝΑΛ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γεννήματα: Ετσι θα έρθει η Νέα Αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 22:25
H Φώφη Γεννηματά στο βήμα του Thessaloniki Hellexpo Forum
|ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΙΝΑΛ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γεννήματα: Ετσι θα έρθει η Νέα Αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 22:25

Και μόνο ο όρος αρκούσε: Νέα Αλλαγή, μια παραπομπή στο πολιτική Big Bang της Αλλαγής του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ το 1981. Ηταν σαφές ότι η παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής από τη Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη θα είχε πολιτικό χρώμα —μετά την υποτονική απόδωση του κόμματος στις εκλογές του 2019, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει βάλει στόχο να αμφισβητήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άξονας της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ είναι βέβαια η οικονομία, αλλά παράλληλα η απόρριψη-αποδόμηση των θέσεων της επιτροπής Πισσαρίδη. Και αυτή η απόρριψη για τις βασικές στρατηγικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη κυριάρχησε στην ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Γεννηματά άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, από τα εθνικά θέματα και το Προσφυγικό έως και την πανδημία, διατηρώντας ωστόσο στο επίκεντρο το οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Προνομιακός χώρος της κυρίας Γεννηματά το ΕΣΥ, έργο του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, πατέρα της σημερινής προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «μετατρέπει το ΕΣΥ σε ένα προνοιακό σύστημα ώστε να ενισχυθεί αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας της υγείας. Θέλουν να τεμαχίσουν το ΕΣΥ και να το παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα», κατήγγειλε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία υποστήριξε: «Εμείς μιλάμε για το νέο ΕΣΥ που μόνο εμείς μπορούμε να αναγεννήσουμε».

«Εμείς μιλάμε για τα 70 δισ. ευρώ που πρέπει να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που αφορά τους πολλούς. Δεν θα αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων για να πλουτίσουν περισσότερο», είπε, ενώ η ΝΔ «βαφτίζει διαρθρωτικές αλλαγές τις συντηρητικές επιλογές της. Απόδειξη η έκθεση Πισσαρίδη από την οποία απουσιάζει εντελώς ο άνθρωπος και οι ανάγκες του».

Η ομιλία της κυρίας Γεννηματά ήταν διάχυτη με την αντίστιξη: η κακή νεοφιλελεύθερη ΝΔ, το καλό και ανθρώπινο ΚΙΝΑΛ, ενώ είχε και το «Κοινωνικό Συμβόλαιο, για τη νέα Ελλάδα», ένα ιδεολογικοπολιτικό σχήμα για το οποίο έχει μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας από τον περασμένο Μάιο (εδώ).

Βασική καταγγελία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν το «βαθιά συντηρητικό πρόσημο» της έκθεσης Πισσαρίδη, προειδοποιώντας για μια πορεία προς μοντέλο φθηνής, ελαστικής και απαξιωμένης εργασίας και απουσία πρόνοιας για τη φτώχεια. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι «πουθενά στις προτάσεις της επιτροπής δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα δημόσια νοσοκομεία και τις υποδομές τους».

Η κυρία Γεννηματά περιέγραψε ως βασική προϋπόθεση για επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης την οριστική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το 2021, ζητώντας «κατάργηση των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων», όπως τα αποκάλεσε ανέφερε.

Και εκεί, σημείωσε, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για το εξοπλιστικό πρόγραμμα: Η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, εξήγησε η κυρία Γεννηματά, θα δώσει τη δυνατότητα διάθεσης τουλάχιστον του 1% του ΑΕΠ, για πολλά χρόνια, προς τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...