396
Αρμένιος στρατιώτης μπροστά στα συντρίμμια πολεμικού αεροσκάφους Su-25, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας | Armenian unified info centre/Handout via REUTERS

Φωτογραφίες από τα συντρίμμια του SU-25 που «κατέρριψε η Τουρκία» δημοσίευσαν οι Αρμένιοι

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 14:53
Αρμένιος στρατιώτης μπροστά στα συντρίμμια πολεμικού αεροσκάφους Su-25, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας
|Armenian unified info centre/Handout via REUTERS

Φωτογραφίες από τα συντρίμμια του SU-25 που «κατέρριψε η Τουρκία» δημοσίευσαν οι Αρμένιοι

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 14:53

Η Αρμενία δημοσιοποίησε την Τετάρτη φωτογραφίες από τα συντρίμμια πολεμικού αεροπλάνου Su-25, το οποίο ισχυρίζεται ότι καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16, κάτι όμως που διαψεύδoυν Αγκυρα και Αζερμπαϊτζάν.

Εκτός από τις εικόνες, η Αρμενία δημοσιοποίησε και το όνομα του πιλότου που σκοτώθηκε: Βαλέρι Ντανέλιν.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία προειδοποίησε ότι αν ο ισχυρισμός των Αρμενίων αποδειχθεί σωστός, τότε είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν.

«Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις για τέταρτη ημέρα

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους, συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή ημέρα, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι η δική της πολεμοχαρής ρητορική ευθύνεται για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν να ζητήσει βοήθεια βάσει του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας.

«Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή χωρίς», τόνισε ο Πασινιάν.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με τον Πούτιν δεν συζήτησε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης.

«Δεν είναι της ώρας να μιλάμε για μια σύνοδο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας, τη στιγμή που διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις», είπε και εκτίμησε ότι «για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χρειάζεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα και όροι».

Τι είναι η Συνθήκη της Τασκένδης

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992.

Το 1992, η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας, γνωστή και ως Συνθήκη ή Σύμφωνο της Τασκένδης.

Το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994.

Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εξαιρουμένων των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία. Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...