672
Η Μπιγιονσέ στην πρεμιέρα της νέας παγκόσμιας τουρνέ της στη Friends Arena της Στοκχόλμης, στις 10 Μαΐου | Kevin Mazur/Getty Images

Φταίει η Μπιγιονσέ για τον υψηλό πληθωρισμό της Σουηδίας;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2023, 19:33
Η Μπιγιονσέ στην πρεμιέρα της νέας παγκόσμιας τουρνέ της στη Friends Arena της Στοκχόλμης, στις 10 Μαΐου
|Kevin Mazur/Getty Images

Φταίει η Μπιγιονσέ για τον υψηλό πληθωρισμό της Σουηδίας;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2023, 19:33

Μπορεί η ζωντανή εμφάνιση ενός σούπερσταρ της μουσικής να ευθύνεται για την ξαφνική άνοδο του πληθωρισμού σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το ερώτημα που θέτουν σουηδοί οικονομολόγοι, μετά την ανακοίνωση μιας αναπάντεχης αύξησης του πληθωρισμού στη χώρα τον φετινό Μάιο.

Ενας τραπεζίτης «κατηγορεί» την Μπιγιονσέ ότι απέτρεψε μια αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού, προκαλώντας άνοδο στις τιμές των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία μέσα και γύρω από τη Στοκχόλμη, καθώς σχεδόν 100.000 θαυμαστές της συνέρρευσαν σε δύο sold-out συναυλίες της στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ο σουηδικός πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 10% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά ήταν ακόμα υψηλότερος του αναμενόμενου, με κάποιους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η σούπερσταρ είχε επίπτωση στο ζύγι. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 10,5% τον Απρίλιο – πρώτη φορά που ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 10% σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων συνέβαλε στο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Μάιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε. «Για παράδειγμα, επισκέψεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ψυχαγωγικές υπηρεσίες και ρούχα» εξηγεί η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Γκραν, επικεφαλής οικονομολόγο για τη Σουηδία στην Danske Bank, η επίσκεψη της Μπιγιονσέ στη Στοκχόλμη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το ποσοστό ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο. «Η έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της τραγουδίστριας στη Σουηδία φαίνεται να έχει χρωματίσει τον πληθωρισμό του Μαΐου – κατά πόσο, είναι αβέβαιο» έγραψε ο Γκραν σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συναυλίες, στις 10 και 11 Μαΐου, σηματοδότησαν την αρχή της πολυαναμενόμενης παγκόσμιας περιοδείας της Μπιγιονσέ. Αλλά η βιασύνη για την αγορά εισιτηρίων των πρώτων παραστάσεων ήταν τέτοια που η στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις αλλαγές στις τιμές της ενέργειας, μειώθηκε κατά μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, στο 8,2% – πτώση πολύ μικρότερη από όση περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές των διαμονών σε ξενοδοχεία και των επισκέψεων σε εστιατόρια είχαν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά την περίοδο των σόου της τραγουδίστριας. Ο Γκραν λέει ότι η πολυδιαφημισμένη συναυλία της τον Μάιο «μάλλον» αντιπροσωπεύει τις 0,2 από τις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες που προστέθηκαν στον πληθωρισμό, από τις τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές της Μπιγιονσέ συνέρρευσαν στη Στοκχόλμη στα μέσα Μαΐου για να παρακολουθήσουν τις δύο πρώτες συναυλίες της πρώτης σόλο περιοδείας της εδώ και επτά χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κοινό σε κάθε μία από τις συναυλίες ανήλθε σε 46.000, με κάποιους να αναγκάζονται να καταλύσουν έξω από την πρωτεύουσα, καθώς τα ξενοδοχεία γέμιζαν.

Εκτιμάται ότι αρκετοί –ειδικά Αμερικανοί– θαυμαστές της ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να δουν τις παραστάσεις, εκμεταλλευόμενοι το αδύναμο σουηδικό νόμισμα και τις χαμηλότερες τιμές των εισιτηρίων. «Η Μπιγιονσέ είναι υπεύθυνη για την επιπλέον ανοδική πληθωριστική πίεση αυτού του μήνα. Είναι πολύ εντυπωσιακό για ένα μοναδικό γεγονός. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» λέει ο Γκραν.

Τώρα που η σταρ –της οποίας οι επιτυχίες περιλαμβάνουν τα τραγούδια «Halo», «Crazy Ιn Love», «Naughty Girl», και το «Bills, Bills, Bills», του πρώην συγκροτήματός της Destiny’s Child–, έφυγε από τη Στοκχόλμη, η πληθωριστική επίδρασή της στις τιμές αναμένεται να εξατμιστεί.

Ο πληθωρισμός στη Σουηδία κορυφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο 12,3% –το υψηλότερο ποσοστό του για πάνω από 30 χρόνια–, στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, επιβραδύνθηκε ελαφρά, στο 11,7%, αλλά εκτινάχθηκε απροσδόκητα στο 12% τον Φεβρουάριο.

Οπως και οι αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας έχει επανειλημμένως αυξήσει το κατευθυντήριο επιτόκιο της, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η Riksbank αύξησε το επιτόκιο στο 3,5% στα τέλη Απριλίου και ανακοίνωσε ότι «μάλλον» θα το αύξανε περαιτέρω, κατά 0,25%, τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, ωστόσο, καθώς ο Μπρους Σπρίνγκστιν πρόκειται να επισκεφθεί το Γκέτεμποργκ για τρεις νύχτες στα τέλη Ιουνίου, ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί εκ νέου. Οι συναυλίες του αμερικανού ροκ σταρ προσελκύουν παραδοσιακά χιλιάδες φανατικών οπαδών του από όλον τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...