340
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε πρόσφατη ομιλία της για τα εμβόλια του κορονοϊού | REUTERS /Yves Herman

Φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η πρόταση για τα ψηφιακά πιστοποιητικά για την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 17:11
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε πρόσφατη ομιλία της για τα εμβόλια του κορονοϊού
|REUTERS /Yves Herman

Φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η πρόταση για τα ψηφιακά πιστοποιητικά για την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 17:11

Την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης για ένα «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Μαρτίου, προαναγγέλλει με επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή της σημειώνει ότι οι πολίτες θα μπορούν με το πιστοποιητικό να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, χωρίς κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκινά την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση για το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Οπως υπογραμμίζει, οι ευρωπαίοι ηγέτες, «συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». H πρόταση λοιπόν τίθεται προς υλοποίηση τους επόμενους μήνες.

«Συμφωνήθηκε η θέσπιση ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του σε σχέση με την Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει νοσήσει και αναρρώσει» αναφέρει στην επιστολή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για να θεσπιστεί αυτό, θα πρέπει να καταρτιστούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών αρχών και εθνικών μητρώων με τις πιστοποιημένες εκδοτικές αρχές. Οπως επισημαίνει, οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Για να είναι αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα, θα πρέπει οι αποφάσεις να μεταφραστούν σε δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επιμέρους στοιχεία και να υιοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο. Βασίζομαι σε εσάς και τη συνεργασία σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα», καταλήγει στην επιστολή της.

Διευκρινίζεται ότι τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού τον Μάρτιο (εδώ), ενώ σήμερα για πρώτη φορά όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News