239
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων | REUTERS/Francois Lenoir

Φον ντερ Λάιεν: Δικαιολογημένες οι αντιρρήσεις της Γερμανίας για το «κορονο-ομόλογο»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 14:42
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων
|REUTERS/Francois Lenoir

Φον ντερ Λάιεν: Δικαιολογημένες οι αντιρρήσεις της Γερμανίας για το «κορονο-ομόλογο»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2020, 14:42

Θέση που δεν εκπλήσσει για το ζήτημα της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων τα οποία θα μετριάσουν τις βαριές επιπτώσεις στις οικονομίες από την επιδημία του κορονοϊού πήρε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, (πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίαςκαι εκλεκτή της Ανγκελα Μέρκελ), εξηγώντας ότι οι αντιρρήσεις του Βερολίνου είναι δικαιολογημένες.

«Το ομόλογο για τον κορονοϊό είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες», επισήμανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Προσέθεσε ότι «από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν. Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά.

» Η Ιταλία βρίσκεται ανυπαίτια σε αυτή την κρίση κορονοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε.

» Στην  Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε», είπε.

Στο ερώτημα εάν η Κομισιόν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: «Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό.

» Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...