292
Το αφρικανικό σαλιγκάρι-γίγας εκτός από φυτά, τρώει μέχρι και... τοίχους και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων αφού μεταδίδει ένα θανατηφόρο παράσιτο | Florida Department of Agriculture and Consumer Services Division of Plant Industry/Handout via REUTERS

Φλόριντα: Σε κατάσταση συναγερμού για το αφρικανικό σαλιγκάρι-γίγαντα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 17:29
Το αφρικανικό σαλιγκάρι-γίγας εκτός από φυτά, τρώει μέχρι και... τοίχους και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων αφού μεταδίδει ένα θανατηφόρο παράσιτο
|Florida Department of Agriculture and Consumer Services Division of Plant Industry/Handout via REUTERS

Φλόριντα: Σε κατάσταση συναγερμού για το αφρικανικό σαλιγκάρι-γίγαντα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 17:29

Ενα είδος σαλιγκαριού με αδηφάγα όρεξη σχεδόν για τα πάντα και ικανότητα να μεταδίδει θανατηφόρες ασθένειες (ξανα)βρέθηκε μετά από πολλά χρόνια στη Φλόριντα. Το γιγάντιο (για το είδος του) αφρικανικό σαλιγκάρι θεωρείται ένα από τα πιο επιβλαβή μαλάκια στον κόσμο, καταναλώνοντας τουλάχιστον 500 είδη φυτών και τρώγοντας στόκο από τους τοίχους των σπιτιών για να παίρνει ασβέστιο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα σαλιγκάρια αυτού του είδους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τον πνευμονικό σκώληκα αρουραίου, ένα παράσιτο που προκαλεί μηνιγγίτιδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.

«Αν δείτε αυτά τα σαλιγκάρια, μην τα αγγίζετε», είπε η Νίκι Φράιντ, επίτροπος Γεωργίας της πολιτείας της Φλόριντα, «αλλά, κυρίως, μην τα φάτε! Αυτό το είδος δεν είναι από αυτά που μπαίνουν σε βούτυρο, λάδι και σκόρδο», επεσήμανε.

Τα γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια, που μεγαλώνουν ως και 22 εκατοστά σε μήκος αναπαράγονται γρήγορα. Ενα σαλιγκάρι μπορεί να  γεννήσει περισσότερα από 2.500 αυγά το χρόνο. Η κατοχή ή η εισαγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άδεια είναι παράνομη, ωστόσο, τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν πάρα πολλά από αυτά πολύ κοντά στην Τάμπα, όπως δήλωσαν οι Αρχές.

Εκτοτε, οι ειδικοί έχουν βρει περισσότερα από 1.400 σαλιγκάρια νεκρά ή ζωντανά μέσα σε 30 σπίτια στην περιοχή και οι Αρχές έχουν επιστρατεύσει ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που μπορούν να μυρίσουν τα παράσιτα και να εντοπίσουν τα μαλάκια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι εμφανίζεται στη Φλόριντα. Σύμφωνα με το τμήμα Γεωργίας και Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Φλόριντα έχει εξαλειφθεί δύο φορές στο παρελθόν.

Εντοπίστηκαν αρχικά το 1969, εξαφανίστηκαν το 1975 και ξαναεμφανίστηκαν το 2011 στο Μαιάμι. Πέρυσι οι Αρχές «πανηγύριζαν» νομίζοντας ότι  απαλλάχτηκαν για πάντα από αυτά, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι το αφρικανικό σαλιγκάρι βρίσκει πάντα τον τρόπο να εντυπωσιάζει με τις ξαφνικές εμφανίσεις του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...