410
Αεροσκάφος ρίχνει το χαρακτηριστικό κόκκινο επιβραδυντικό χημικό στη βουνοπλαγιά | REUTERS/Carlos Barria

Καλιφόρνια: Τεράστια πυρκαγιά απειλεί το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 14:11
Αεροσκάφος ρίχνει το χαρακτηριστικό κόκκινο επιβραδυντικό χημικό στη βουνοπλαγιά
|REUTERS/Carlos Barria

Καλιφόρνια: Τεράστια πυρκαγιά απειλεί το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 14:11

Μπορεί η Μεσόγειος να φλέγεται εδώ και εβδομάδες απ’άκρη σ’άκρη, αλλά στην Καλιφόρνια, η «σεζόν των πυρκαγιών», που είναι στο αποκορύφωμά της τον Οκτώβριο, μόλις ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο.

Μία μεγάλη δασική πυρκαγιά, την οποία οι τοπικές αρχές, όπως συνηθίζουν, έχουν βαφτίσει «Oak Fire» (η φωτιά της βελανιδιάς) εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην κεντρική Καλιφόρνια, στην κομητεία Μαριπόσα, κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι, του οποίου οι γιγάντιες σεκόγιες είχαν ήδη απειληθεί από πυρκαγιά πριν από 10 ημέρες. Η αμερικανική δασική υπηρεσία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να προλάβει την καταστροφή τους.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη, μπουλντόζες και ομάδες πυροσβεστών αγωνίζονταν την Κυριακή, να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία ξαφνικά και απρόβλεπτα πήρε διαστάσεις μιας από τις μεγαλύτερες φωτιές του έτους, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Τροφοδοτούμενη από την ακραία ζέστη και την ξηρασία στα δάση και τις θαμνώδεις εκτάσεις, η πυρκαγιά Oak Fire είχε πλησιάσει σε απόσταση 800 μέτρων την πόλη Μαριπόζα Πάινς, αλλά απείχε ακόμη περισσότερα από 16 χιλιόμετρα από το Γιοσέμιτι.

Μέσα σε δύο 24ωρα, η πυρκαγιά αυτή είχε κατακάψει 63.140 στρέμματα, περισσότερα από τη μισή έκταση του Παρισιού, και δεν είχε τεθεί καθόλου υπό έλεγχο, σύμφωνα με την υπηρεσία Δασοκομίας και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής (ώρα Καλιφόρνιας), είχαν καταστραφεί 10 κτίσματα και άλλα πέντε έχουν υποστεί ζημιές. Απειλούνται όμως, άλλα 3.271 κτίσματα, οικίες, αποθήκες και επιχειρήσεις.

Περίπου 6.000 άνθρωποι είχαν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μαριπόσα, Τζέρεμι Μπριζ.

Ενα σπίτι καίγεται, ενώ το αυτοκίνητο μπροστά του έχει ήδη καταστραφεί, στην κομητεία Μαριπόσα – REUTERS/Carlos Barria

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής της πολιτείας, ανακοίνωσαν ότι είχαν από νωρίς αποστείλει ενισχυμένες ομάδες πυρόσβεσης, αλλά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με τέτοιον τρόπο που οι προσπάθειές τους δεν ήταν αρκετές.

Η πυρκαγιά κινείται ανατολικά προς την οροσειρά και την πόλη Μαριπόσα Πάινς, όπου το θερμόμετρο δείχνει 38 βαθμούς Κελσίου και προς την κατεύθυνση του Γιοσέμιτι, σημείωσε ο Τζάστιν Μακόμπ, αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνιας.

«Η πυρκαγιά μάς ξεπέρασε. Ούτε να της επιτεθούμε με τα μέσα που διαθέταμε δεν μπορούσαμε», σημείωσε. «Στην καριέρα μου, δεν έχω δει πυρκαγιά να εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο», υπογράμμισε.

Τα αίτια της πυρκαγιάς εξακολουθούν να ερευνώνται.

Περισσότερες από δύο δεκαετίες μεγάλης ξηρασίας και αυξανόμενων θερμοκρασιών έχουν καταστήσει την Καλιφόρνια περισσότερο ευάλωτη από ποτέ στις δασικές πυρκαγιές, με το 2020 και το 2021 να αποτελούν τις δύο πιο καταστροφικές χρονιές. Τα δύο αυτά έτη κάηκαν περισσότερα από 27,5 εκατομμύρια στρέμματα, περιοχή μεγαλύτερη από τη Ρουάντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...