186
| ΑΠΕ/ΑΠΕ

Φέτα, ούζο και ελιές Καλαμάτας θα προστατεύονται πλέον στην αγορά της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 07:52
|ΑΠΕ/ΑΠΕ

Φέτα, ούζο και ελιές Καλαμάτας θα προστατεύονται πλέον στην αγορά της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 07:52

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και 100 κινεζικών στην ευρωπαϊκή.

Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι ανάμεσα στα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται και η προστασία της φέτας στην κινεζική αγορά.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως στο κείμενο το οποίο θα υπογραφεί θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...