400
Απο συνέδριο εργαζομένων του Facebook που διεξήχθη πέρσι στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια | Reuters

Facebook: Αποζημίωση $52 εκατ. σε εργαζομένους-επόπτες για ψυχικά τραύματα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 16:09
Απο συνέδριο εργαζομένων του Facebook που διεξήχθη πέρσι στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια
|Reuters

Facebook: Αποζημίωση $52 εκατ. σε εργαζομένους-επόπτες για ψυχικά τραύματα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 16:09

«Πηγαίνεις στη δουλειά στις 9 το πρωί, ανοίγεις τον υπολογιστή σου και παρακολουθείς κάποιον να του κόβουν το κεφάλι. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, αυτό βλέπεις: αποκεφαλισμούς».

Αυτό είχε δηλώσει χαρακτηριστικά κάποιος από τους εργαζόμενους του Facebook μιλώντας στον Guardian πριν από μερικά χρόνια.

Και η αλήθεια είναι πως η δουλειά των moderators, δηλαδή των εποπτών περιεχομένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Κάπως έτσι, πριν μερικά χρόνια κάποιοι εργαζόμενοι υπέβαλαν αγωγή κατά της εταιρείας μετά την ανάπτυξη μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων στη δουλειά.

Η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια και πλέον, όπως ανακοινώθηκε, ο τεχνολογικός κολοσσός θα αναγκαστεί να τους δώσει συνολική αποζημίωση 52 εκατομμυρίων δολαρίων.

Καθένας από τους 11.250 συντονιστές που καλύπτονται από τη συμφωνία, θα λάβει τουλάχιστον 1.000 δολάρια (περίπου 930 ευρώ) ενώ θα δικαιούται πρόσθετη αποζημίωση εάν διαγνωστεί με ψυχολογική διαταραχή που προκαλείται από την εργασία τους.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι συντονιστές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που έχουν λάβει, όπως επιθυμούν, αλλά θα πρέπει να δαπανηθούν και για ιατρική περίθαλψη.

Άλλωστε, το ποσό της πρόσθετης αποζημίωσης θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση και όποιος βρεθεί με πρόβλημα ψυχικής υγείας, θα μπορούσε να πάρει από 1.500 έως 6.000 δολάρια (1.400-5.500 ευρώ) επιπλέον.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν η πρώην συντονίστρια Σελένα Σκόλα μήνυσε την εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι ανέπτυξε διαταραχή μετατραυματικού στρες, αφού έπρεπε να βλέπει τακτικά φωτογραφίες αποκεφαλισμών, βιασμών, δολοφονιών και αυτοκτονιών.

Η Σκόλα άρχισε να αναπτύσσει συμπτώματα έπειτα από εννέα μήνες στη δουλειά και στην αγωγή της συμμετείχαν και άλλοι εργαζόμενοι του Facebook.

Μιλώντας στο δικτυακό τόπο The Verge αρκετοί διαχειριστές, που εποπτεύουν το περιεχόμενο που ανεβαίνει στο Facebook, αποκάλυψαν ότι διαγνώστηκαν με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) λόγω της συχνής έκθεσης τους σε σκληρό περιεχόμενο, όπως βίαιοι θάνατοι.

Από την πλευρά του, το Facebook τόνισε το εξής:

«Είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους που ασκούν αυτό το σημαντικό έργο για να κάνουν το Facebook ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε πρόσθετη υποστήριξη μέσω αυτής της συμφωνίας και στο μέλλον».

Η εταιρεία υπόσχεται λοιπόν να τροποποιήσει τα εργαλεία εποπτείας περιεχομένου που έχουν σχεδιαστεί για να μειωθεί ο αντίκτυπος της προβολής επιβλαβών εικόνων και βίντεο.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται είναι η σίγαση του ήχου και η αλλαγή των βίντεο σε ασπρόμαυρο.

Άλλωστε, μέχρι το 2021, οι συντονιστές θα αξιολογούν το 100% του περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Επίσης, όσοι βλέπουν επιβλαβές και ενοχλητικό περιεχόμενο καθημερινά, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν και εξειδικευμένες συνεδρίες με έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...