481
Αλέξης Τσίπρας και Αλέξης Χαρίτσης. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε κάποια πράγματα για τις κάλπες του Μαΐου. Η τελική απόφαση όμως είναι του Πρωθυπουργού | INTIMENEWS

Χαρίτσης: Οι ευρωεκλογές με σταυρό, το σπάσιμο των μεγάλων δήμων και η ψήφος στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 14:37
Αλέξης Τσίπρας και Αλέξης Χαρίτσης. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε κάποια πράγματα για τις κάλπες του Μαΐου. Η τελική απόφαση όμως είναι του Πρωθυπουργού
|INTIMENEWS

Χαρίτσης: Οι ευρωεκλογές με σταυρό, το σπάσιμο των μεγάλων δήμων και η ψήφος στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 14:37

Εξηγήσεις για τη διαδικασία διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, στη σκιά και των καταγγελιών της Νέας Δημοκρατίας (εδώ) για κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοσταθμό «News 24/7», ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό (όπως δηλαδή το 2014) μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου. Το ζήτημα βέβαια είναι αν την ίδια άποψη έχει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δέχεται προτάσεις για επαναφορά είτε της λίστας, είτε ενός υβριδικού μοντέλου με επικεφαλής ψηφοδελτίου και σταυρό. Στον βαθμό που ο υπουργός Εσωτερικών είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και εκφράζει τις σκέψεις του Πρωθυπουργού, τότε –και μόνο τότε– το θέμα έχει κλείσει.

Κατά τα άλλα, ο κ. Χαρίτσης μίλησε και για το σπάσιμο κάποιων μεγάλων δήμων, δηλαδή στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και τον δήμο Βελβεντού-Σερβίων στην Κοζάνη.

«Η προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες μας για το σπάσιμο των μεγάλων δήμων ολοκληρώθηκε για την πρώτη φάση. Τη Δευτέρα κατατίθεται τροπολογία και θα ψηφιστεί την Τρίτη, αφορά τους δήμους Λέσβου (θα γίνουν δύο δήμοι), Σάμου, Κέρκυρας (θα γίνουν τρεις δήμοι), Κεφαλλονιάς, Βελβεντού-Σερβίων νομού Κοζάνης. Θα συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δει πού υπάρχουν δυσλειτουργίες για να αντιμετωπιστούν. Ήδη έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα. Κάποια χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Κάποια είναι και δίκαια. Η προσπάθεια που έγινε με τον Καλλικράτη σε γενικές γραμμές ήταν σωστή. Όμως δεν λήφθηκαν υπόψιν πολλές παράμετροι, πχ το ένας δήμος-ένα νησί δεν λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης και αποκρούοντας τις καταγγελίες της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων της Βρετανίας (εδώ), ο υπουργός Εσωτερικών, είπε: «Στη Βρετανία θα αντιμετωπιστεί με ρύθμιση το πρόβλημα και θα ψηφίσουν οι Ελληνες εκλογείς. Η ΝΔ αρέσκεται στα fake news. Στις ευρωεκλογές του 2014 ψήφισαν μόνο 9.800 εκλογείς του εξωτερικού».

Αναφορικά με την ψήφο των ομογενών επεσήμανε: «Περιμένω το πόρισμα της επιτροπής για την ψήφο των ομογενών. Αποτελεί για εμάς προτεραιότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για 15 χρόνια. Θα προχωρήσουμε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή σύντομα. Αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο θα προλάβουμε, το πιθανότερο. Επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έγινε το παραμικρό για να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς».

Για το ζήτημα της ιθαγένειας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το αντιμετωπίζει «με διάθεση παραπληροφόρησης». Απαντώντας δε, επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε μερίδα ΜΜΕ, για τον αριθμό των «ελληνοποιήσεων», είπε ότι στην Α’ Αθήνας αποδόθηκε η ιθαγένεια σε 12.000 ανθρώπους, ενώ τα στοιχεία για όλη τη χώρα θα δοθούν στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Για την υπόθεση τέλος, του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Γεωργιάδη, είπε ότι «προκαλεί οργή η προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της ΝΔ και η εκκωφαντική σιωπή μερίδας των ΜΜΕ» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «αλίμονο αν συμψηφίζουμε το κάπνισμα (του Παύλου Πολάκη) σε δημόσιο χώρο με την ασέλγεια σε ανήλικους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...