288
Το νοσοκομείο στο Βόρειο Παρίσι θα είναι «ευέλικτο» χωροταξικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των υγειονομικών κρίσεων | Brunet Saunier Architecture

«Ευέλικτο» νοσοκομείο σχεδιάζει ο Ρέντσο Πιάνο στο Παρίσι!

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 11:45
Το νοσοκομείο στο Βόρειο Παρίσι θα είναι «ευέλικτο» χωροταξικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των υγειονομικών κρίσεων
|Brunet Saunier Architecture

«Ευέλικτο» νοσοκομείο σχεδιάζει ο Ρέντσο Πιάνο στο Παρίσι!

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 11:45

Ενα σούπερ «ευέλικτο» νοσοκομείο, λένε τα πρακτορεία ειδήσεων, σχεδιάζει στο Παρίσι ο γενοβέζος μύστης της Αρχιτεκτονικής Ρέντσο Πιάνο. Τι σημαίνει όμως «ευέλικτο», όταν μιλάμε για νοσηλευτικό ίδρυμα;

Στην περίπτωση που παρουσιάζουμε εδώ, το συγκεκριμένο επίθετο προσδιορίζει τις έκτακτες ανάγκες στις οποίες η (οποιαδήποτε) υγειονομική μονάδα εξ αντικειμένου θα κληθεί να ανταποκριθεί στο άμεσο μέλλον. Θα τα καταφέρει μόνο εφ’ όσον είναι δομημένη σωστά από όλες τις απόψεις – και πρωτίστως αρχιτεκτονικά.

Δηλαδή, όπως έδειξε και η πανδημία του κορονοϊού που γονάτισε τα ΕΣΥ του κόσμου, παράγοντες σαν τη χωροταξία, τον αριθμό των πτερύγων, των κλινικών, των κλινών τόσο στους κοινούς θαλάμους θεραπείας όσο και στις ΜΕΘ, κ.λπ., τα πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτητικές, εκτός ρουτίνας και ωρολογίου προγράμματος συνθήκες οι οποίες θα ενσκήψουν.

Λίγο πιο βόρεια από το 18ο Διαμέρισμα και την Πορ ντε Κλινιανκούρ, στο Σεντ Ουέν του Σεν Ντενί, το 2028 θα έχει εγκαινιαστεί και θα λειτουργεί ένα πρότυπο νοσοκομειακό συγκρότημα το οποίο θα αντικαταστήσει δύο υπάρχοντα παλιά νοσηλευτήρια.

Το νέο νοσοκομείο θα εξυπηρετεί κοινό και από το υποβαθμισμένο και «εύφλεκτο» Παρίσι των μπανλιέ με τις οξείες αντιθέσεις.

Εχοντας κατά νου τις απαιτήσεις των εκτάκτων καταστάσεων, ο Πιάνο, μαζί με τον γάλλο συνάδελφό του Μπρουνέ Σονιέ, σχεδίασε τη νοσοκομειακή δομή με επαναστατικές προδιαγραφές, αφού θα είναι δυνατή η μετατροπή της, η διεύρυνση κάποιου τμήματος, π.χ. της ΜΕΘ, εις βάρος ενός άλλου, π.χ. του Οφθαλμιατρείου, ώστε να είναι εφικτή η κατάλληλη περίθαλψη των ασθενών.

Στο πρότζεκτ των Πιάνο και Σονιέ προβλέπεται ακόμη και η υγειονομική χρήση των υπαιθρίων χώρων του νέου συγκροτήματος, π.χ. των πάρκινγκ, ύστερα από τις κατάλληλες τροποποιήσεις.

Υστερα από την παγκόσμια κοινή εμπειρία της κορονοϊκής πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας, στο Σεντ Ουέν θα γεννηθεί ένα παράδειγμα νοσοκομείου του μέλλοντος, ασφαλώς πολύ χρήσιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...