390
Το ενέσιμο αντικορονοϊκό σκεύασμα των Pfizer και BioNTech | REUTERS/Carlos Osorio/File Photo

Η Pfizer επιμένει: σε 21 ημέρες η δεύτερη δόση, όχι αργότερα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 16:08
Το ενέσιμο αντικορονοϊκό σκεύασμα των Pfizer και BioNTech
|REUTERS/Carlos Osorio/File Photo

Η Pfizer επιμένει: σε 21 ημέρες η δεύτερη δόση, όχι αργότερα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 16:08

Στην Ιταλία οι αρμόδιοι για τον εμβολιασμό φορείς, οι οποίοι συντονίζονται από έναν στρατιωτικό, τον στρατηγό Φιλιουόλο, θέλησαν να επιφέρουν κάποιες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με σκοπό την επίσπευση του εμβολιασμού των περισσοτέρων με την πρώτη δόση. Ετσι έκριναν ότι έπρεπε να παραταθεί ο χρόνος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της Pfizer, οι ημέρες του μεσοδιαστήματος να γίνουν 42 από 21, όμως η αμερικανική εταιρεία αντέδρασε αμέσως.

Η Βαλέρια Μαρίνο, διευθύντρια του ιατρικού σκέλους της Pfizer Italy, συνέστησε στους Ιταλούς την τήρηση του αρχικού σχεδίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των δύο παρασκευαστών του συγκεκριμένου εμβολίου, Pfizer και BioNTech, ώστε να επιτευχθούν στο ακέραιο τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Μαρίνο επανέλαβε ρητώς και κατηγορηματικώς ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει να χορηγείται αφού περάσουν τρεις εβδομάδες από τη λήψη της πρώτης δόσης: «Το εμβόλιο σχεδιάστηκε για δεύτερη χορήγηση σε 21 ημέρες» είπε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιτρέπουν παράταση του μεσοδιαστήματος.

Η παρέμβαση της εκπροσώπου της φαρμακευτικής εταιρείας προκάλεσε κάποια αναστάτωση, και το ιταλικό υπουργείο Υγείας εξετέθη κάπως. Και αυτό επειδή μόλις δύο ημέρες νωρίτερα δύο πολυπληθείς περιφέρειες της γειτονικής χώρας, το Λάτσιο (Ρώμη) και η Λομβαρδία (Μιλάνο), είχαν επαναπρογραμματίσει τα ραντεβού με βάση την παράταση που αποφάσισε ο στρατηγός Φιλιουόλο.

Οι υπεύθυνοι για το εμβολιαστικό πρόγραμμα παράγοντες καθησύχασαν τον κόσμο υποστηρίζοντας ότι μετά την πρώτη δόση κιόλας το εμβόλιο παρέχει προστασία πάνω από 80%, ενώ προέχει η αύξηση του συνολικού αριθμού των εμβολιασμένων. Για το Λάτσιο υπολόγισαν ότι η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» θα επιτευχθεί τον προσεχή Αύγουστο, ενώ παράλληλα εξετάζουν τρόπους εμβολιασμού των παραθεριστών στον τόπο διακοπών τους μέσω των μηχανισμών του προγράμματος εμβολιασμού και του σχετικού μητρώου.

  • Η Corriere della Sera της Τετάρτης 12 Μαΐου έδωσε τα πλήρη στοιχεία για τη μέχρι στιγμής κατάσταση στην Ιταλία όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Εμβολιασμοί εντός 24 ωρών: 457.964, συνολικές δόσεις που χορηγήθηκαν: 24.827.879, ανοσοποιημένοι πολίτες: 7.688.234, πολίτες που περιμένουν τη δεύτερη δόση: 9.647.905, πολίτες των οποίων ο εμβολιασμός εκκρεμεί: 33.437. 579, πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έκαναν την πρώτη δόση: περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...