346
Ο σύζυγος δίπλα στη σορό της συζύγου του σε νοσοκομείο στο Ούταρ Πραντές, στα βόρεια της χώρας | REUTERS/Danish Siddiqui

H Ινδία έσπασε το φράγμα των 250.000 νεκρών από την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 10:38
Ο σύζυγος δίπλα στη σορό της συζύγου του σε νοσοκομείο στο Ούταρ Πραντές, στα βόρεια της χώρας
|REUTERS/Danish Siddiqui

H Ινδία έσπασε το φράγμα των 250.000 νεκρών από την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 10:38

Η Ινδία έσπασε το ψυχολογικό όριο των 250.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται στην τεράστια χώρα των 1,3 δισ. κατοίκων.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.205 ασθενείς με την Covid-19, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στην ινδική επικράτεια. Ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε έτσι τους 254.197 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 350.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 23,3 εκατ., ενώ τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.704.099.

Την ώρα που η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, η πανδημία μαίνεται πια σε μικρές πόλεις και αγροτικές κοινότητες στις εσχατιές της Ινδίας, όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού και όπου το σύστημα υγείας είναι ακόμα πιο απροετοίμαστο για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα τα επίσημα στοιχεία.

«Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα δεδομένα μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Aναντ Μπαν, ανεξάρτητος ερευνητής για θέματα πολιτικής υγείας και βιοηθικής, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν έλεγε κανείς πως είναι «τριπλάσιοι έως τετραπλάσιοι, θα μπορούσε να τους υποτιμά».

Επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει σε κανέναν βαθμό σιγουριά ότι η καμπύλη της πανδημίας έχει φθάσει στην κορύφωση.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση», σημείωσε ο Σαχίντ Τζαμίλ, κορυφαίος ινδός λοιμωξιολόγος, στην εφημερίδα Indian Express. «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως τα κρούσματα επιπεδώνονται. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό επίπεδο»: τα κρούσματα μοιάζουν να σταθεροποιούνται «γύρω στα 400.000 την ημέρα».

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας έχουν εξαντληθεί τα ξύλα για τις παραδοσιακές ινδουιστικές αποτεφρώσεις των νεκρών. Πτώματα ξεβράζονται κατά δεκάδες στις όχθες του Γάγγη. Κάτοικος της περιφέρειας Γκαζιπούρ, στο ομόσπονδο κράτος Ούταρ Πραντές, εκτίμησε ότι κάποιοι πετούν πτώματα στον ποταμό «εξαιτίας της έλλειψης ξύλων για να γίνουν αποτεφρώσεις».

Παρά τις διαστάσεις που έχει πάρει η κρίση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θέλει να αποφύγει την επιβολή εθνικού lockdown, για να αποφύγει τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News