1177
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιβεβαίωση Πιερρακάκη: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα του Power Pass

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 11:43
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιβεβαίωση Πιερρακάκη: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα του Power Pass

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 11:43

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Power Pass για τις αιτήσεις επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως και 600 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα γιατί αφορά καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ, στο εισόδημα αυτό δεν προσμετράται τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους. Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ να υποβάλλει την αίτησή του, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα γίνουν όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα γίνει ο σχετικός υπολογισμός για το ποσοστό εκείνο που θα αφορά το ποσό εκείνο για τον καθένα ξεχωριστά», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, ώστε να λάβουν την αποζημίωση έως και 600 ευρώ, από τις επιπλέον χρεώσεις ρεύματος, θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου και οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Την αποζημίωση θα την λάβουν τελικά περισσότεροι, αφού θα υπολογίζεται το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και όχι το φορολογητέο.

Τα χρήματα δικαιούνται όσοι είδαν αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό αφορά έκδοση λογαριασμών και όχι περίοδο κατανάλωσης.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα παρακάτω:

1. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.

2. Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 για τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίδομα δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

3. Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

4. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

5. Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας και να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

6. Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

7. Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

8. Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

• Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

• Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

• Να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους

• Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

• Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντός Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα σε wallet

Εντός Ιουλίου επίσης, η αστυνομική ταυτότητα, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης, «περνούν» στο κινητό σε μια εφαρμογή τύπου wallet.

Ηδη, σημείωσε ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητα από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον Covid, εκεί όπου είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούσε κάποιος να προσθέσει και την ταυτότητά του. Τώρα η ταυτότητα θα αποκτήσει κανονική μορφή κι εντός της χώρας θα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό του».

Όπως εξήγησε ο υπουργός στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr στην εφαρμογή θα βάζει τους κωδικούς του και θα κατεβάζει την αστυνομική του ταυτότητα και το δίπλωμα και θα τα έχει στο κινητό του.

Εφεξής, διευκρίνισε, οι πολίτες θα χρειάζεται να γνωρίζουν έναν μόνον μοναδικό αριθμό: «Θα έχουμε τον ΑΦΜ συν τρία ψηφία μπροστά από τον ΑΦΜ. Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό. Η  ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Μέσα στο καλοκαίρι εξάλλου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου και έπεται μία σειρά από ψηφιοποιήσεις όπως για παράδειγμα για τη μεταβίβαση ακινήτων, αυτοκινήτων, στον χώρο της Δικαιοσύνης κ.α..

Οσον αφορά τις  ψηφιακές υπογραφές ο υπουργός επεσήμανε ότι εντοπίζεται μια δυσκολία σε σχέση με την αποδοχή από το τραπεζικό σύστημα «και είμαστε σε επαφή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε αυτό να θεραπευτεί».

Για το Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά», τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε ότι ήδη έχουν σταλεί τα πρώτα μηνύματα τονίζοντας ότι η προληπτική ιατρική που εφαρμόζεται τώρα έχει δυο σημαντικά στοιχεία: πρώτον υπάρχει χρηματοδότηση και δεύτερον το ίδιο το κράτος στον πολίτη και στέλνει μήνυμα και τον παραπέμπει να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, κάτι δείχνει «μια αλλαγή του τρόπου που το κράτος λειτουργεί, μια αλλαγή φιλοσοφίας».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τη διεύρυνση του πρωτοβουλίας προληπτικής ιατρικής. Μελλοντικά, αναμένεται να ενσωματωθούν προληπτικές ιατρικής με μελλοντικές εξετάσεις και για άλλες παθήσεις, αρχικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Καταλήγοντας, ο υπουργός σημείωσε πως «είναι δεδομένο ότι χρειάζεται εμείς ως κράτος να σχεδιάσουμε καλά προγράμματα εκμάθησης αυτών των νέων μέσων σε όλους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν τις αναγκαίες δεξιότητες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...