718
Στιγμιότυπο από τον αγώνα Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός τον Μάρτιο | IntimeSports

Επιτέλους, τελικοί Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Sportscaster Sportscaster 10 Ιουνίου 2022, 16:04
Στιγμιότυπο από τον αγώνα Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός τον Μάρτιο
|IntimeSports

Επιτέλους, τελικοί Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Sportscaster Sportscaster 10 Ιουνίου 2022, 16:04

Είναι η εποχή που… ανθίζουν οι τελικοί στα πρωταθλήματα μπάσκετ. Από το ΝΒΑ, την Ιταλία και την Τουρκία, μέχρι (προσεχώς) την Ισπανία και τη Γαλλία. Εφτασε και η δική μας σειρά. Με φιναλίστ το «ζευγάρι» που, κάποτε, συγκροτούσε την πιο «καυτή» αναμέτρηση σε ολόκληρη την Ευρώπη: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Επιτέλους! Για πρώτη φορά μετά το 2018, η σειρά των αγώνων που θα κρίνουν τον πρωταθλητή φέρνει αντιμέτωπους τους δυο «αιώνιους» αντιπάλους του ελληνικού αθλητισμού, που αθροιστικά έχουν κατακτήσει το 62,5% των τίτλων (39 ο Παναθηναϊκός και 12 ο Ολυμπιακός). Που έχουν μοιραστεί όλα τα τρόπαια της Α1 από τότε που το μπάσκετ στη χώρα έγινε επαγγελματικό (1992-1993), εκτός από εκείνο που πήρε η ΑΕΚ πριν από 20 χρόνια (2002): 20 ο Παναθηναϊκός και 8 ο Ολυμπιακός.

Από το 2006 έως το 2018 είχαμε συνηθίσει, τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά παιχνίδια της χρονιάς να έχουν χρώμα πράσινο και κόκκινο. Επί δεκατρείς διαδοχικές σεζόν, καμία άλλη ομάδα δεν είχε… δικαίωμα στο όνειρο. Ωσπου, το 2019, οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν από την Μπάσκετ Λιγκ, για τους γνωστούς λόγους. Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε, εύκολα, άλλες δυο Κούπες στη συλλογή του (το 2020 τα πλέι-οφ ματαιώθηκαν, λόγω της πανδημίας, όμως ούτε οι οπαδοί του δεν τις χάρηκαν όπως τις προηγούμενες. Το 2019 ο «Εξάστερος» είχε αντίπαλο τον Προμηθέα και το 2021, το Λαύριο. Με όλο τον σεβασμό σε αυτούς τους δυο συλλόγους, οι τελικοί είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους. Οι φίλοι του μπάσκετ, ακόμη και όσοι δεν υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή του «απόλυτου ντέρμπι».

Η τετραετία της αναμονής λήγει το βράδυ του Σαββάτου (21:00), με το πρώτο ραντεβού να έχει δοθεί στο ΣΕΦ. Μόνο που, όπως πολλοί πιστεύουν, αυτή τη φορά η σειρά δεν θα έχει… σασπένς. Επειδή υπάρχει γκραν φαβορί – ίσως, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο. Πράγματι, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έπαιξε μπάσκετ που ξεπέρασε τις προσδοκίες, ακόμη και των πιο αισιόδοξων φίλων του. Προκρίθηκε στο Φάιναλ-4, τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αντιμετώπισε με επιτυχία κάθε δύσκολη στιγμή. Για παράδειγμα, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο κατέκτησε, ή στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας με αντίπαλο τη Μονακό. Μετά το Βελιγράδι ξεπέρασε γρήγορα την κόπωση και την απογοήτευση, και στη σειρά των ημιτελικών απέκλεισε τον Προμηθέα με 3-0, με τρεις «κατοστάρες».

Ο Παναθηναϊκός, αντιθέτως, ήταν αποκαρδιωτικός στην Ευρώπη, δεν ενθουσίασε το κοινό του ούτε στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ στους ημιτελικούς, λίγο έλειψε να πέσει θύμα της μεγαλύτερης έκπληξης στα χρονικά της Μπάσκετ Λιγκ: ηττήθηκε δυο φορές από τη Λάρισα, και χρειάστηκε το Game 5 για να «καθαρίσει». Ταλαιπωρήθηκε με έξτρα ματς που δεν είχε υπολογίσει, τραυματισμούς και επιπλέον ταξίδια με το πούλμαν. Στη διάρκεια της σεζόν συναντήθηκε με τον Ολυμπιακό πέντε φορές, και τον νίκησε μόνο μια: τον περασμένο Νοέμβριο στο ΣΕΦ.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη σκακιέρα των τελικών ο Παναθηναϊκός θα έχει τα μαύρα πιόνια, στα μεταξύ τους ντέρμπι, ιδίως σε αυτά που κρίνουν τίτλους, «ποτέ μη λες ποτέ». Ιδίως αν οι «Πράσινοι» κάνουν το «μπρέικ» στον πρώτο αγώνα, ή, έστω, εμφανιστούν ανταγωνιστικοί, στη συνέχεια, τα πάντα μπορεί να συμβούν. Στην αντίθετη περίπτωση, αν χάσουν το Game 1 με μεγάλη διαφορά, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί πολύ κοντά στον πρώτο του τίτλο πρωταθλήματος μετά το 2016. Είναι πολλά τα χρόνια. Και φαίνονται ακόμη περισσότερα, αν αναλογιστούμε πόσα έχουν συμβεί, έκτοτε, στη ζωή μας.

Η έδρα παίζει σημαντικό ρόλο, όμως όχι καθοριστικό, όπως μαρτυρά η στατιστική. Η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα στους τελικούς των «αιωνίων», κέρδισε τον τίτλο 12 φορές. Αλλά κι εκείνη με το μειονέκτημα, τα κατάφερε σε έξι περιπτώσεις. Ιστορικά, οι συναντήσεις τους με φόντο την Κούπα είναι συναρπαστικές, στην εποχή του επαγγελματικού μπάσκετ. Στις 18 προηγούμενες, ο τίτλος κρίθηκε σε πέμπτο ματς (3-2) δέκα φορές. Πέντε φορές στο 3-1, και μόλις τρεις με «σκούπα» (3-0).

Οπως και να ‘χει, ένας τελικός Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού είναι, για τους οπαδούς των δυο συλλόγων, η «μητέρα των μαχών». Θυμάστε τι είχε συμβεί 2013; Ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας (για δεύτερη διαδοχική φορά), όμως στο τέλος της σεζόν ευτυχισμένος ήταν ο Παναθηναϊκός, που του είχε πάρει τον τίτλο στο πρωτάθλημα.

Το πρόγραμμα των τελικών της Μπάσκετ Λιγκ:

Σάββατο 11 Ιουνίου: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (21:00)
Τρίτη 14 Ιουνίου: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (21:00)
Παρασκευή 17 Ιουνίου: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (21:00)
Δευτέρα 20 Ιουνίου: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (21:00)*
Τετάρτη 22 Ιουνίου: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (21:00)*

*Αν χρειαστεί

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...