510
Τα συνθετικά έμβρυα δημιουργήθηκαν από βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο (φωτογραφία αρχείου) | Robert Michael/picture alliance via Getty Images

Επιστημονικό επίτευγμα: Δημιούργησαν ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2023, 12:54
Τα συνθετικά έμβρυα δημιουργήθηκαν από βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο (φωτογραφία αρχείου)
|Robert Michael/picture alliance via Getty Images

Επιστημονικό επίτευγμα: Δημιούργησαν ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2023, 12:54

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα, σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά τα πρότυπα έμβρυα, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες «για τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τα βιολογικά αίτια των επαναλαμβανόμενων αποβολών».

Η δουλειά τους όμως, όπως και με προηγούμενες έρευνες στον χώρο της γενετικής, εγείρει σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς «οι οντότητες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία στη Βρετανία και στις περισσότερες χώρες».

Οι οντότητες αυτές δεν διαθέτουν καρδιά ή εγκέφαλο, αλλά περιλαμβάνουν κύτταρα που αργότερα θα σχημάτιζαν τον πλακούντα, τον αμνιακό σάκο και το ίδιο το έμβρυο.

Η Μαγκνταλένα Ζερνίκα-Γκετζ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), περιέγραψε τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας της, την Τετάρτη, στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Ερευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα με τον επαναπρογραμματισμό εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων», είπε στο συνέδριο.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση στο άμεσο μέλλον τα συνθετικά αυτά έμβρυα να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές. «Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν οι οντότητες αυτές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης».

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της τελευταίας εργασίας, από τα εργαστήρια του Κέιμπριτζ και του Caltech, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό. Η επικεφαλής ερευνήτρια περιέγραψε στο συνέδριο την καλλιέργεια των εμβρύων ως ένα στάδιο λίγο μετά το ισοδύναμο των 14 ημερών ανάπτυξης ενός φυσικού εμβρύου.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι με τα συνθετικά έμβρυα, μπορούν να μελετήσουν πώς αναπτύσσεται ένα έμβρυο και τι μπορεί να μην πάει καλά στα πρώτα στάδια μίας εγκυμοσύνης, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινα έμβρυα.

Οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα συνθετικό έμβρυο στο εργαστήριο για 14 ημέρες, αλλά μετά υποχρεούνται να το καταστρέψουν.

Ανάγκη για νέα αυστηρή νομοθεσία

Αυτό που δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμα οι επιστήμονες είναι αν τα συνθετικά έμβρυα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε ένα ζωντανό πλάσμα.

Αντίστοιχα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού φαίνονταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα, αλλά όταν εμφυτεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν.

Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στις μήτρες ενήλικων πιθήκων. Κάποιοι εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν συνέχισε να αναπτύσσεται πέρα από λίγες ημέρες.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές αν το εμπόδιο για να προχωρήσει η ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή υπάρχει κάποιο βιολογικό αίτιο.

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί», δήλωσε ο Ρόμπιν Λόβελ-Μπατζ, επικεφαλής της Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναπτυξιακής Γενετικής στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο. «Γι’αυτό και γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία», τόνισε.

«Εάν η πρόθεση (των ερευνητών) είναι αυτά τα έμβρυα να μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα έμβρυα, τότε κατά κάποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο», υπογράμμισε. «Προς το παρόν, δεν αντιμετωπίζονται ως τέτοια από τη νομοθεσία. Αλλά ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις», τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...