490
H ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει κατασκευάσει το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Ρέντσο Πιάνο |

Επένδυση-ψήφος εμπιστοσύνης: η ολλανδική Reggeborgh Invest αποκτά το 17,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 13:05
H ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει κατασκευάσει το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Ρέντσο Πιάνο
|

Επένδυση-ψήφος εμπιστοσύνης: η ολλανδική Reggeborgh Invest αποκτά το 17,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 13:05

Σε στρατηγικό επενδυτή του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ εξελίσσεται το ολλανδικών συμφερόντων επενδυτικό fund Reggeborgh Invest με την απόκτηση -σε δύο στάδια– του συνόλου των μετοχών της York Capital Management, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου.

Οπως σημειώνει η «Καθημερινή», με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (4,99 ευρώ) την Πέμπτη 21/3, το κόστος του εν λόγω πακέτου αποτιμάται σε σχεδόν 90 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση ο ολλανδικός όμιλος θα αποκτήσει ο ήμισυ του ποσοστού  της York Capital, δηλαδή περίπου άνω του 17% και στη συνέχεια αναμένεται να αποκτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό του θεσμικού επενδυτικού κεφαλαίου.

Οταν ολοκληρωθεί η απόκτηση των ποσοστών της York Capital, η συμμετοχή του ολλανδικού ομίλου εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 30%, από 13% σήμερα.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση, έστω και έμμεσα, ξένου κατασκευαστικού ομίλου σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία

Η Reggeborgh Invest  είναι επενδυτικό “όχημα” της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

Η VolkerWessels ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 142 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένα κατά 38%, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017.

Αποψη της γραμμής Βορράς – Νότος του Μετρό του Αμστερνταμ, την οποία κατασκεύασε η VolkerWessels

Η εταιρεία απασχολεί 16.000 εργαζομένους και αποτελείται από 120 εταιρείες και γραφεία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδά/ΗΠΑ. Εκτός από τον κλάδο των υποδομών, όπου υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία σε τηλεπικοινωνιακά, σιδηροδρομικά και οδικά έργα, ο ολλανδικός όμιλος διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και σε έργα ανάπτυξης ακινήτων και παραγωγικών μονάδων.

Σε ανακοίνωσή της για την αύξηση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Reggeborgh Invest (με συμμετοχές σε αρκετούς κλάδους μεταξύ των οποίων και η ενέργεια), αναφέρει τα εξής:

“Η απόφασή μας να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οφείλεται στην ιστορία της Εταιρείας, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πορεία της, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γιώργου Περιστέρη. Οφείλεται επίσης στην πίστη μας στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Eταιρείας με την παρούσα Διοίκηση, την οποία με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε, όπως και στη βαθιά εμπιστοσύνη μας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από περίπου ένα χρόνο, το ολλανδικό fund προχώρησε σε επένδυση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, αποκτώντας σταδιακά το 9,4% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κυρίως μέσω της αγοράς του ποσοστού που ήλεγχε μέχρι τότε η οικογένεια Κάμπα.

Μόλις πριν από έναν μήνα και συγκεκριμένα στα μέσα Φεβρουαρίου, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το μερίδιό του στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχει περίπου το 13% της εταιρείας – ποσοστό το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 30%. (αρχικά, θα αποκτηθεί το 50% του ποσοστού της York, δηλαδή περίπου 8,65% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και σε μεταγενέστερο στάδιο θα αποκτηθεί και το υπόλοιπο).

Οι ακριβείς όροι της συναλλαγής αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...