806
| CreativeProtagon

Εμφύλιοι στον β’ γύρο των εκλογών και στο τέλος νικάει η… ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2019, 08:00

Εμφύλιοι στον β’ γύρο των εκλογών και στο τέλος νικάει η… ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2019, 08:00

Η πανελλαδική καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μόνο φαινόμενο των ευρωεκλογών. Τα ίδια, αν όχι πιο έντονα, παρατηρήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, με τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος να αποτυγχάνουν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Και έτσι, δημιουργήθηκε ένα άλλο φαινόμενο: αυτό των «γαλάζιων» διδύμων του β’ γύρου, ένας ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας και ένας δεύτερος από την ίδια παράταξη.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Νίκος Ταχιάος, βρέθηκε με άλλους τρεις απέναντί του –Γιώργο Ορφανό, Παναγιώτη Ψωμιάδη και Κωνσταντίνο Ζέρβα– και τώρα αντιμετωπίζει τον τελευταίο στον β’ γύρο, είναι χαρακτηριστική αλλά δεν είναι η μόνη.

Κωνσταντίνος Ζέρβας και Νίκος Ταχιάος βρίσκονται απέναντι για την δημαρχία της Θεσσαλονίκης

Το ενδιαφέρον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι μονομαχίες έχουν συχνά μεγαλύτερη σφοδρότητα σε σχέση με δίδυμα που θα τα χώριζαν οι παραδοσιακές ιδεολογικές γραμμές. To τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικό (εδώ). Μια καλοπροαίρετη ανάλυση είναι ότι τα «αδελφικά μίση» είναι τα χειρότερα. Μια κάπως πιο ρεαλιστική ανάλυση είναι ότι η παρουσία ανταρτών αντανακλά την ύπαρξη διαφόρων φέουδων εντός της Νέας Δημοκρατίας –και είναι λογικό, οι πολιτευτές συχνά πιστώνονται σε κάποιον από τους κορυφαίους κομματικούς παράγοντες, πρώην προέδρους, αντιπροέδρους κλπ., οι οποίοι αντίστοιχα αναζητούν προγεφυρώματα και σφαίρες επιρροής σε τοπικό επίπεδο.

Ο «πελοποννησιακός» πόλεμος

Ως «μητέρα των μαχών», για παράδειγμα, περιγράφεται η μονομαχία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ Παναγιώτη Νίκα.

Ο κ. Τατούλης είχε υπάρξει επί χρόνια βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, είχε διαγραφεί το 2008 από το κόμμα, είχε εκλεγεί Περιφερειάρχης το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ και είχε επανεκλεγεί ως υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ το 2014. Τώρα εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος», αλλά είναι σαφές ότι στις 119.833 ψήφους που πήρε στον α’ γύρο (ποσοστό 34,09%) είναι και δεξιοί ψηφοφόροι. Ο κ. Νίκας, απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και γνωστός από την αμφιλεγόμενη δήλωσή του για το φονικό έθιμο του σαϊτοπόλεμου που τάχα είναι στο DNA των Μεσσήνιων (εδώ), βρέθηκε δεύτερος με μερικές εκατοντάδες ψήφους διαφορά (118.080, ποσοστό 33,60%). Ποιος θα επικρατήσει;

Ο κ. Νίκας απήλαυσε τη δημόσια στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος περιόδευσε όλη την Παρασκευή σε Κόρινθο και Αργολίδα και δήλωσε επανειλημμένως ότι «η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα, για να είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης». Ο δήμαρχος Καλαμάτας θεωρείται άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι αν τελικά χάσει από τον κ. Τατούλη, κάποιοι στη ΝΔ δεν θα στενοχωρηθούν και τόσο.

«Εμφύλιος» στη Θράκη

Μια αντίστοιχη κατάσταση διαδραματίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά (109.275 ψήφοι, 34,36%) αλλά νιώθει την ανάσα του «αντάρτη» της ΝΔ, προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας-Θράκης και προέδρου του Επιμελητηρίου Εβρου Χριστόδουλου Τοψίδη. Ο τελευταίος βρίσκεται σε απόσταση βολής (97.347 ψήφοι, 30,61%) και ελπίζει σε στήριξη του Κώστα Κατσιμίγα του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηματικό και αστάθμητος παράγοντας παραμένει το πώς θα κινηθεί η μουσουλμανική μειονότητα. Συνήθως στηρίζει έναν επίσημο υποψήφιο, εν προκειμένω τον κ. Μέτιο, αλλά αυτό θα αποδειχτεί στην κάλπη το βράδυ της Κυριακής.

Ναυμαχία στο Βόρειο Αιγαίο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου η νυν περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου πήρε 30.773 ψήφους (30,60%) και βρίσκει απέναντί της στον β’ γύρο τον γαλάζιο «αντάρτη» πρώην πρύτανη του ΕΜΠ και νυν πρύτανη του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος πήρε 24.503 ψήφους (24,36%). Οταν παρουσίασε την υποψηφιότητά του είχε δηλώσει «ανεξάρτητος τεχνοκράτης», αλλά υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον πρώην υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου για τον οποίο ο ίδιος ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε ότι στηρίζει την υποψηφιότητά του. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι απευθύνεται στο 70% που δεν ψήφισαν την κυρία Καλογήρου και η μάχη κρίνεται αμφίρροπη.

Η μάχη του Ψυχικού

Σε πιο μικρή κλίμακα, συναρπαστική είναι η μάχη στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, όπου ο νυν δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης βρέθηκε προ μεγάλης εκπλήξεως και κατετάγη δεύτερος (6.349 ψήφοι και 40,26%). Επικρατέστερος και εν όψει της β’ Κυριακής, εμφανίζεται ο φρέσκος και πιο δυναμικός Δημήτρης Γαλάνης (6.788 ψήφοι, 43,04%).

Παντελής Ξυριδάκης και Δημήτρης Γαλάνης ρίχνονται στη μάχη για τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Ο κ. Γαλάνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Προάστιο Πρότυπο», κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγέτη της κούρσας με μια εμπνευσμένη καμπάνια «σπίτι – σπίτι, πόρτα – πόρτα» και έχει κερδίσει όχι μόνο τους πολίτες της Φιλοθέης και του Ψυχικού αλλά και την ηγεσία της ΝΔ. Χαρακτηριστικό της στήριξης που απολαμβάνει ο κ. Γαλάνης είναι το γεγονός ότι, στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση την Παρασκευή πριν από τον α’ γύρο, το παρών στη συγκέντρωσή του έδωσαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, σύζυγος του προέδρου της ΝΔ. Ετσι, ο κ. Ξυριδάκης αναζήτησε στήριξη από άλλες «φράξιες» εντός της ΝΔ και τον λογαριασμό του στο Facebook κοσμούν (παλαιότερες) φωτογραφίες του με τον… Κώστα Καραμανλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...