1016
|

Ελλάκτωρ: Νέα εποχή μετά την καθολική επικράτηση της Reggeborgh

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 10:32

Ελλάκτωρ: Νέα εποχή μετά την καθολική επικράτηση της Reggeborgh

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 10:32

Νέα εποχή στην Ελλάκτωρ, μετά την άνετη επικράτηση της Reggeborgh Invest στην κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/1, κατά την οποία αποφασίστηκε η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ καταψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης του Αναστασίου Καλλιτσάντση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην κρίσιμη ψηφοφορία για την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου, το 61,14% των μετόχων υπερψήφισε την πρότασή της Reggeborgh έναντι 38,77% που την καταψήφισε.

Την εκλογή νέου ΔΣ υπερψήφισε το 61,27% των μετόχων έναντι 38,72% που την καταψήφισε.

Με αντίστοιχα ποσοστά εκλέχθηκε και η νέα επιτροπή ελέγχου που αποτελείται από τον ορκωτό ελεγκτή Παναγιώτη Αλαμάνο και τα δύο ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ.

Προηγουμένως, με συντριπτική πλειοψηφία οι μέτοχοι απέρριψαν την πρόταση της απελθούσας διοίκησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ, με μόλις το 9,84% των μετόχων να ψηφίζει υπέρ και το 89,55% να την απορρίπτει.

Το νέο πενταμελές ΔΣ, με πρόεδρο τον Γιώργο Μυλωνογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Αρη Ξενόφο, συμπληρώνουν ο Δημήτριος Κονδύλης ως εκτελεστικό μέλος και οι Κωνσταντίνος Τούμπουρος και Αθηνά Χατζηπέτρου ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη.

Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, συμμετείχαν, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπων, μέτοχοι που αντιπροσώπευαν το 76,879% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε με άνοδο 3,87% στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη

Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh Invest, καθηγητής της Νομικής Αθηνών και δικηγόρος, Γιώργος Σωτηρόπουλος, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι όλα τα μέλη που προτάθηκαν για το νέο ΔΣ καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας.

Παράλληλα τόνισε ότι η Reggeborgh Invest λειτουργεί ως παθητικός επενδυτής, χωρίς να ασχολείται με τη διοίκηση των εταιρειών στις οποίες επενδύει.

Σχολιάζοντας εξάλλου αιτιάσεις – ερωτήματα σχετικά με ζητήματα ανταγωνισμού ο κ. Σωτηρόπουλος παρατήρησε ότι η ουσιαστική ανυπαρξία τέτοιων θεμάτων φάνηκε και από τη στάση της Invescο. Επεσήμανε τέλος ότι ενώ είχαν αιτηθεί ασφαλιστικά μέτρα για τη μη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, «δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην εκδίκαση της αίτησής τους σήμερα το πρωί (σ.σ. το πρωί της Τετάρτης)».

Επόμενος σταθμός η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ με  εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο και κυρίως τι θα συμβεί με το ποσοστό των εφοπλιστών  Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία που είχαν κάνει με τους αδελφούς Καλλιτσάντση, έπρεπε στις 26 Ιανουαρίου να πάρουν το πρώτο «πακέτο» μετοχών, από το συνολικό 20,58% που κατείχαν οι τελευταίοι στην Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή έγινε εξωχρηματιστηριακά (over the counter) όμως μένει αυτό να πιστοποιηθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από την πλευρά της, η Reggeborgh έχει call option για το ποσοστό 12,54% του Λεωνίδα Μπόμπολα (σ.σ. μπορεί να το ασκήσει μέχρι τον Μάρτιο).

Κύκλοι της Reggeborgh ανέφεραν ότι το ολλανδικό fund θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αν και όπως διευκρίνιζαν, δεν προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής του πάνω από το 33%.

Αναλυτικά, νέα μέλη του ΔΣ:

Γιώργος Μυλωνογιάννης, Πρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Όμιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

Δημήτριος Κονδύλης, Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Δημήτριος Κονδύλης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.

Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος: Ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.

Αθηνά Χατζηπέτρου, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος: Η κα Αθηνά Χατζηπέτρου είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη πολιτιστική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στην Coca-Cola Ελλάς, ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία Beiersdorf Ελλάς, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Toyota Hellas ΑΕ, ως οικονομική σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως μόνιμη σύμβουλος της υπηρεσίας ”Netherlands Enterprise Agency (RVO)” και της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (HDB).