285
| Alexandros Michailidis / SOOC

Ιστορική επιτυχία: Για πρώτη φορά 10ετές με κόστος δανεισμού κάτω του 1%!

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 15:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/01/2021, 19:14
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ιστορική επιτυχία: Για πρώτη φορά 10ετές με κόστος δανεισμού κάτω του 1%!

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 15:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/01/2021, 19:14

Το ότι η Ελλάδα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών είναι πλέον κλισέ, υποδήλωση. Την Τετάρτη η χώρα μας κατέγραψε μια ιστορική επιτυχία κατά την πρώτη της έξοδο στις αγορές χρήματος για το 2021 με το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο να πέφτει κάτω από το 1%.

Είναι χαρακτηριστικό πως το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ!

Πρόκειται δηλαδή τόσο για προσφορές ρεκόρ όσο και για ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου.

Η μεγάλη ζήτηση για την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο του τίτλου να πέσει στο 0,80%, από 0,90% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Η τελική τιμολόγηση διαμορφώθηκε στις 100 μονάδες βάσης επί του mid swap.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών από τις διεθνείς αγορές, ώστε μην αναγκαστεί να αντλήσει ρευστότητα μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφάλειας.

Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκε στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το επιτόκιο του 1,19% είχε χαιρετιστεί ως ιστορική επιτυχία.

Την έκδοση του τίτλου λήξης 18 Ιουνίου 2031 έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι «είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας». Συμπλήρωσε δε ότι «η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...