769
|

Οι νόμοι, οι νόμιμοι και οι παράνομοι

Avatar testSO 2 Ιουνίου 2012, 06:54

Οι νόμοι, οι νόμιμοι και οι παράνομοι

Avatar testSO 2 Ιουνίου 2012, 06:54

Συγγνώμη που θα το πω αλλά «σου τα έχουν ζαλίσει» με το μεταναστευτικό. Μερικοί σ’ έχουν πείσει κιόλας ότι για το οικονομικό πρόβλημά της χώρας, φταίνε οι μετανάστες. Για το έλλειμμα, το χαράτσι, τις επικουρικές συντάξεις, τους λογαριασμούς των βουλευτών στην Ελβετία- που “αν ανοίξουν θα πέσει το κύρος της Ελληνικής Βουλής”, όπως είπε η Νέα Δημοκρατία- οι μετανάστες φταίνε. Το χρέος, τη διαφθορά, την ατιμωρησία, το πελατειακό κράτος «οι μετανάστες τα έφτασαν ως εδώ». Για τη Siemens, τα υποβρύχια, τη ΜΕΒΓΑΛ, τους κουμπάρους, τα αυθαίρετα, τις προσλήψεις στο Δημόσιο λίγο πριν τις εκλογές, είναι πια αυταπόδεικτο ότι «αυτοί φταίνε.»

Τώρα, η άρνηση του προβλήματος της παράνομης μεταναστεύσης, το «κλείσιμο των ματιών» και η στείρα αντιπαράθεση με τους προπαγανδιστές που τα ρίχνουν όλα στους μετανάστες, μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρει. Σε μικρό χρονικό διάστημα, με αφορμή την απόφαση «οικιοθελούς αναχώρησης» της Διοικητικής Περιφέρειας  εις βάρος μου, βρέθηκα σε τρία τηλεοπτικά στούντιο, με πολιτικούς διαφόρων κομμάτων. Υποτίθεται ότι θα συζητούσαμε για το μεταναστευτικό. Τζίφος. Οι άνθρωποι  δεν ξέρουν τα πιο βασικά του προβλήματος. Το παίζουν και ειδικοί από πάνω. Κραυγαλέο παράδειγμα ο «νόμος Ραγκούση». Ενώ είναι νόμος που ρυθμίζει κανόνες για την ιθαγένεια, το βαφτίζουν ως «μεταναστευτικό νόμο». Ο ένας λέει υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, ο άλλος 3 και κάποιος πιο «γενναιόδωρος», τους φτάνει στα 4,5 ή 5 εκατομμύρια! Ποια είναι η αλήθεια; Το επίσημο ελληνικό κράτος, κάνει λόγο για λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα. Νόμιμοι και παράνομοι. Οι νόμιμοι είναι περίπου 470.000. Οι παράνομοι είναι περίπου 600.000.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όχι με προεκλογικά πυροτεχνήματα που σπέρνουν φόβο και μίσος. «Μπαίνουν κάθε μέρα 300-400-500 μετανάστες» λένε διάφοροι στα πάνελ.  Και τρελαίνεται ο κόσμος. Δικαίως. Η αλήθεια; Το επίσημο ελληνικό κράτος μιλάει για λιγότερους από 100 την ημέρα με ξεκάθαρες ενδείξεις μείωσης. Όπως ξεκάθαρα είναι τα στοιχεία για την επιστροφή χιλιάδων στις πατρίδες τους. Κυρίως (νόμιμων) Αλβανών αλλά και από άλλες χώρες.

Αν το κράτος, θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το μεταναστευτικό, θεωρώ ότι τέσσερα είναι τα σημεία κλειδιά που πρέπει να κοιτάξει άμεσα. Ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση θα προκύψει στις 18 Ιουνίου και ανεξάρτητα αν αυτή η μέρα θα με βρει στην Ελλάδα.

1) Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Υπεγράφη το 2003, όταν η Ελλάδα είχε την Προεδρία της ΕΕ και ετοιμαζόταν να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες- άρα είχε τεράστια ανάγκη από εργατικό δυναμικό και πολλά κονδύλια να ξοδέψει- και σταδιακά, μετέτρεψε τη χώρα σε «αποθήκη ψυχών». Η υποχρέωση να μείνουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με τη Συνθήκη) μέχρι ως ότου εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλουν – οι έχοντες και μη το δικαίωμα- μετατρέπει αυτούς σε ομήρους και τη χώρα σε φυλακή. Ο ρυθμός εξέτασης αιτημάτων, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά, παραμένει πολύ προβληματικός. Η τροποποίηση του Δουβλίνο ΙΙ- με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τη δυνατότητα «απελευθέρωσης» χιλιάδων μεταναστών που βλέπουν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό – είναι το ίδιο ζωτικής σημασίας για τη χώρα, όσο και η τροποποίηση του Μνημονίου ΙΙ. Οι εταίροι της ΕΕ τώρα μπορεί να ακούσουν. Πρέπει!

2) Νομοθετική πρωτοβουλία για την καταγραφή των μη νόμιμων μεταναστών. Το κράτος πρέπει να μάθει άμεσα πόσοι ζουν στη χώρα και πού ζουν. Δεν μιλάω για νομιμοποίηση, μιλάω για καταγραφή. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η σπέκουλα και η διασπορά φόβου. Θα σταματήσουν τα ψέματα που γεμίζουν τις ψυχές των ανθρώπων μίσος, ρατσισμό και μισαλλοδοξία. Θα ξέρει η Πολιτεία ποιοι κατοικούν στην επικράτειά της.

3) Νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η απονομιμοποίηση χιλιάδων άλλων. Η σύνδεση της άδειας παραμονής με τα ένσημα, χωρίς χρονικά όρια παραμονής στη χώρα, στις σημερινές συνθήκες κρίσης, βγάζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους εκτός νομιμότητας. Ενταγμένοι μετανάστες, με 15 και 20 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Με παιδιά γεννημένα εδώ που πάνε από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και ξαφνικά γίνονται παιδιά παράνομων μεταναστών για λίγα ένσημα. Το κράτος κατασπαταλά μια τεράστια επένδυση που έχει κάνει σε αυτά τα παιδιά.   

4) Άμεση συνεννόηση με την Τουρκία για τον σεβασμό της Συμφωνίας Επανεισδοχής που υπέγραψε με την ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2011. Βέβαια, η Συμφωνία προβλέπει εφαρμογή από το 2014, για πολίτες εκτός ΕΕ. Επίσης, επιτακτική είναι η ανάγκη για  απορρόφηση 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών, που θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία Κέντρων Υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες. 

Κλείνοντας: όσο το κράτος λειτουργεί σαν Δον Κιχώτης, το παρακράτος θα «θεριεύει» και θα υπάρχουν γεγονότα σαν αυτά της Πάτρας. Μια πρόταση προς τα πολιτικά κόμματα: μην στείλετε στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη σας που γνωρίζουν απλώς να κάνουν θόρυβο για το μεταναστευτικό. Στείλτε ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και προτείνουν λύσεις. Εκτίθεστε και τους εκθέτετε. 
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News