442
Η δολοφονία του Σαμουέλ Πατί τον περασμένο Οκτώβριο προκάλεσε σοκ στη Γαλλία και πέρα από αυτήν | REUTERS

Ελεγε ψέματα η μαθήτρια για τον Σαμουέλ Πατί – τον καθηγητή που τον αποκεφάλισε τζιχαντιστής

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 17:24
Η δολοφονία του Σαμουέλ Πατί τον περασμένο Οκτώβριο προκάλεσε σοκ στη Γαλλία και πέρα από αυτήν
|REUTERS

Ελεγε ψέματα η μαθήτρια για τον Σαμουέλ Πατί – τον καθηγητή που τον αποκεφάλισε τζιχαντιστής

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 17:24

Η Ζ. Σνινά είχε πρόβλημα με το σχολείο, μια αποβολή για κακή διαγωγή. Παμπάλαια ιστορία που έχει επαναληφθεί στα σχολεία όλου του κόσμου, όπως εξίσου παλιά είναι και η λύση: ένα πειστικό ψέμα. Ομως εδώ το ψέμα βασίστηκε στον θρησκευτικό φανατισμό, χρησιμοποίησε εντέχνως ως καμβά τα δικαιώματα των μουσουλμάνων μαθητών στη Γαλλία, στοχοποίησε έναν αθώο άνθρωπο και οδήγησε σε ένα φρικτό, απίστευτο έγκλημα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ζ. Σνινά σκέφτηκε να πει στον πατέρα της ότι ο κύριος Πατί, ο καθηγητής τους στην Ιστορία, στο γυμνάσιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ, βόρεια του Παρισιού, είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την αίθουσα προκειμένου να προβάλει στους υπόλοιπους τα σκίτσα του Charlie-Hebdo που σατίριζαν τον Μωάμεθ, στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Δέκα ημέρες αργότερα, ένας οργισμένος φανατικός μουσουλμάνος βρήκε τον κύριο Πατί στον δρόμο και τον αποκεφάλισε…

Η 13χρονη μαθήτρια δεν κατάφερε να υπερασπιστεί για πολύ το άθλιο ψέμα της. Ομολόγησε στις Αρχές (αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον δικηγόρο της) ότι δεν ήταν καν παρούσα την ημέρα του επεισοδίου με τα σκίτσα.

Κατά την ανάκρισή της στις 25 Νοεμβρίου, ανέφερε σχετικά η Figaro την Δευτέρα, η μαθήτρια παραδέχτηκε ότι επινόησε την ιστορία επειδή αισθανόταν μειονεκτικά σε σχέση με τη δίδυμη αδελφή της που ήταν καλή μαθήτρια.

Η μαθήτρια είχε ισχυριστεί στους γονείς της ότι ο Πατί απαίτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την αίθουσα για να δείξει τα «βλάσφημα» του Μωάμεθ και πως αυτή επαναστάτησε –έτσι είπε– με συνέπεια να την τιμωρήσουν με δύο ημέρες αποβολή. Παρουσίασε την ιστορία με τον καθηγητή για να δικαιολογηθεί στον πατέρα της και αυτός με τη σειρά του το μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι αναφορές του Μπραχίμ Σνινά, πατέρα της Ζ., κινητοποίησαν περισσότερο μαχητικούς μουσουλμάνους, έγινε κάποιος θόρυβος διαδικτυακά και, τελικά, έφτασε στα αφτιά του Αμπντουλάχ Ανζορόβ, ενός 18χρονου τζιχαντιστή Τσετσένου. Αυτός σκότωσε τον καθηγητή μέσα στη μέση του δρόμου.

Παρά ταύτα, οι αστυνομικοί γρήγορα ανακάλυψαν ότι η κοπέλα απουσίαζε από την τάξη την επίμαχη (ή μάλλον μοιραία) ημέρα. Ανακάλυψαν και ότι ο Πατί δεν ζήτησε να βγουν έξω, αλλά απλώς πρότεινε από τους μουσουλμάνους μαθητές, αν το θέλουν, να στρέψουν αλλού το βλέμμα.

Η κοπέλα, συνεχίζει η Figaro, για μέρες δεν παραδεχόταν το ψέμα, ώσπου οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πίσω από όλα κρυβόταν το κόμπλεξ για την αδελφή της, η οποία είναι πολύ καλύτερη μαθήτρια.

Τελικά η Ζ. το παραδέχτηκε. Το ψέμα της έπεισε τον πατέρα της, που ποτέ δεν αμφισβήτησε όσα ισχυρίστηκε η κόρη του και δεν συγκράτησε την οργή του. Μια οργή που 10 ημέρες αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου 2020, οδήγησε σε ένα στυγερό έγκλημα με θύμα τον τον Σαμουέλ Πατί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...