673
Ο Νίκος Χαρδαλιάς και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταφθάνουν στη Νεάπολη Κοζάνης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξετάζεται καραντίνα στην Καστοριά – μία εβδομάδα ακόμα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 11:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2020, 14:30
Ο Νίκος Χαρδαλιάς και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταφθάνουν στη Νεάπολη Κοζάνης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξετάζεται καραντίνα στην Καστοριά – μία εβδομάδα ακόμα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 11:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2020, 14:30

Για μία ακόμα εβδομάδα θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά στον δήμο Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας, τα δύο χωριά που έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω των πολλών κρουσμάτων και τον θάνατο κάποιων κατοίκων τους από κορονοϊό.

Αυτό δήλωσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από την Νεάπολη Κοζάνης, κατά την διάρκεια σύσκεψης με τοους φορείς της αυτοδιοίκηση, το πρωί της Κυριακής.

«Είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε επιδημιολογικά και επιχειρησιακά την όλη κατάσταση μετά και τα περιοριστικά μέτρα πολιτικής προστασίας που επιβλήθηκαν στους δύο οικισμούς», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας και στην Καστοριά, λόγω των πολλών κρουσμάτων και θανάτων, είπε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα ανακλαστικά και τους χειρισμούς των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στην οργάνωση και αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι «στην μικρή Ελλάδα, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε την κρίση» ενώ προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή και έχουμε να διαβουμε ένα βουνό που βρίσκεται μπροστά μας».

Επανέλαβε ότι πρέπει «να δείξουμε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων και εκτός από τις ενέργειες του κράτους αυτή η μάχη θα κριθεί στο υψηλό επίπεδο ατομικής ευθύνης των πολιτών». Παράλληλα επισήμανε ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας οτι «εάν οι πολίτες επιδείξουν συνέπεια, υπομονή και επιμονή στους στόχους που έχουν τεθεί στο τέλος θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Ο περιφερειάρχης με τη σειρά του,τόνισε ότι τα μέτρα καραντίνας στα δύο χωριά είχαν θετικά αποτελέσματα «αφού καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την εξάπλωση του ιού».

Για την περίπτωση της Καστοριάς δήλωσε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο καραντίνας, «μετά την αξιολόγηση των δεδομένων με την πολιτική προστασία, εάν και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων».

Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζεύκλης ανακοίνωσε ότι το βράδυ του Σαββάτου υπήρξαν δύο νέα κρούσματα, ένα στην Σιάτιστα και ένα στην Γαλατινή, και κάλεσε τους πολίτες να μην χαλαρώνουν στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Το ελικόπτερο της πυροσβεστικής που μετέφερε τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και τους υπαρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ και της πυροσβεστικής, προσγειώθηκε στις 9.30 το πρωί στην Νεάπολη Κοζάνης. Ο υφυπουργός μετά την σύσκεψη, επισκέφθηκε με το ελικόπτερο της πυροσβεστικής τα δύο χωριά ενώ μαζί του ήταν και ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης με τον δήμαρχο Χρήστο Ζεύκλη.

Στον Εχίνο Ξάνθης

Την ανάγκη ο κάθε πολίτης να επιδείξει το μεγαλύτερο ποσοστό ατομικής ευθύνης μπροστά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και η κοινωνία μας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λίγο αργότερα, κατά την άφιξή του στην έδρα του Δήμου Μύκης, Σμύνθη.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να μείνουμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι σταθεροί στο σύνθημα «μένουμε σπίτι» και να κάνουμε το σύνθημα αυτό τρόπο ζωής.

«Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει αλλά είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε δύσκολα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρέπει όμως να κερδίσουμε το στοίχημα. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες των ανθρώπων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ακόμη την άριστη συνεργασία που είχε από την πρώτη στιγμή με τον δήμαρχο Μύκης, με τον οποίο είχε και έχει καθημερινά ανοιχτή επικοινωνία.

Ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση που από την πρώτη στιγμή είχε δίπλα του, όπως τόνισε, τον κ. Χαρδαλιά και την Πολιτική Προστασία, γεγονός που τον έκανε να νιώσει ασφάλεια ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στον δήμο του. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στην αρχή, δεν γνώριζαν πώς να κινηθούν, ωστόσο όλα διευθετήθηκαν πολύ γρήγορα, όπως είπε, χάρη στην καλή συνεργασία και οργάνωση των υπηρεσιών του κράτους, του δήμου και της περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι ο μέχρι στιγμής συντονισμός των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων έχει αποδώσει, είναι ικανοποιητικός και φέρνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη διαχείριση της κατάστασης.