413
Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη | REUTERS/Alessandro Bianchi

«Εξαφανίστηκε» ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 18:03
Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη
|REUTERS/Alessandro Bianchi

«Εξαφανίστηκε» ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 18:03

Ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία διέφυγε και κρύβεται, αποκάλυψε την Πέμπτη βουλευτής στη Νότια Κορέα έπειτα από κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν μέλη της Βουλής με υπευθύνους των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η αποστολή του Τζο Σονγκ Γκιλ, που προσωρινά ασκούσε καθήκοντα πρεσβευτή, «θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Διέφυγε από το κτίριο της πρεσβείας στις αρχές Νοεμβρίου μαζί με τη σύζυγό του».

Η συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και των βουλευτών έγινε μετά την δημοσίευση από την νοτιοκορεατική εφημερίδα JoongAng Ilbo της πληροφορίας ότι ο Τζο ζήτησε στις αρχές Δεκεμβρίου άσυλο για τον ίδιο και την οικογένειά του σε δυτική χώρα που δεν κατονομάστηκε.

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους αυτομόλησε.

Ποιος είναι  ο διπλωμάτης

Ο 48χρονος Τζο ασκούσε προσωρινά χρέη πρεσβευτή στην Ρώμη από τον Οκτώβριο του 2017 όταν η Ιταλία ζήτησε από τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Μουν Τζονγκ-Ναμ να εγκαταλείψει τη χώρα, σε διαμαρτυρία για τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές που έκανε τότε η Πιονγκγιάνγκ. Ο Τζο είναι γιος και γαμπρός διπλωματών που έχουν υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις.

Οι περισσότεροι βορειοκορεάτες διπλωμάτες γενικά οφείλουν να αφήνουν πίσω στη χώρα τους μέλη της οικογένειάς τους – συχνά τα παιδιά τους – κάτι το οποίο θα τους αποθάρρυνε να αυτομολήσουν όταν αναλάβουν καθήκοντα στο εξωτερικό. Ωστόσο ο Τζο έφτασε στη Ρώμη τον Μάιο του 2015 μαζί με την σύζυγό του και τα παιδιά του, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι η οικογένειά του μπορεί να έχαιρε προνομίων.

Η αποστολή στην Ιταλία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές του βορειοκορεατικού διπλωματικού δικτύου επειδή χειρίζεται κυρίως τις σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Ρώμη. Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει συχνά σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που είχε αυτομολήσει στο παρελθόν μετέφερε ακόμη την πληροφορία ότι ο Τζο εμπλεκόταν και στο λαθρεμπόριο ειδών πολυτελείας από την Ιταλία. Είναι πιθανόν να έχει πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Αν η πληροφορία της αίτησης ασύλου ευσταθεί, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική περίπτωση βορειοκορεάτη διπλωμάτη που αυτομολεί σε δυτική χώρα έπειτα από αυτήν το 2016 του πρώην δεύτερου τη τάξει στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία Τάε Γιονγκ-Χο, που ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας που αυτομόλησε τα τελευταία χρόνια.

Ο Τάε είχε αιτιολογήσει την δική του απόφαση να αυτομολήσει λέγοντας ότι θέλει να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα τρία του παιδιά, καθώς προηγουμένως είχε ανακληθεί στη Βόρεια Κορέα. Σήμερα ζει στη Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...