336
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε βουλευτές του κόμματός του στις 8 Ιανουαρίου | REUTERS/Umit Bektas

Εκρηξη Ερντογάν: Απαράδεκτο να μας ζητούν οι ΗΠΑ εγγυήσεις για τους Κούρδους

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 17:21
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε βουλευτές του κόμματός του στις 8 Ιανουαρίου
|REUTERS/Umit Bektas

Εκρηξη Ερντογάν: Απαράδεκτο να μας ζητούν οι ΗΠΑ εγγυήσεις για τους Κούρδους

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 17:21

Ο αστερίσκος του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, με το σαφές μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει απροστάτευτους τους Κούρδους, προκάλεσε την έκρηξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η οργή του τούρκου προέδρου ήταν τέτοια που ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Μπόλτον στην Αγκυρα, στέλνοντας ως εκπρόσωπό του τον δικό του σύμβουλο, Ιμπραχίμ Καλίν.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και η σφοδρότητα των δηλώσεων του κ. Ερντογάν, σημειώνει το BBC.

«Σχόλια και μηνύματα όπως αυτά του Τζον Μπόλτον, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του και με τη σειρά του διαμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλες τις προετοιμασίες για την εξόντωση -όπως είπε- των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και σύντομα θα προχωρήσει σε «εξουδετέρωση» και όλων των τρομοκρατικών απειλών (εννοώντας τα μέλη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG).

«Θα κινητοποιηθούμε πολύ σύντομα για να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Εάν υπάρχουν άλλοι τρομοκράτες που θα προσπαθήσουν να επέμβουν στην παρέμβασή μας, τότε είναι καθήκον μας να τους εξαλείψουμε», τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στους κούρδους μαχητές.

«Δεν πρόκειται να καταπιούμε» δηλώσεις όπως αυτές του Μπόλτον, που έγιναν στο Ισραήλ, επανέλαβε (αφήνοντας σαφή αιχμή για ισραηλινή ανάμειξη στη νέα θέση των ΗΠΑ) και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, στις περιοχές των Κούρδων.

Ο τούρκος πρόεδρος επέκρινε έντονα τους Αμερικανούς λέγοντας ότι δεν έχουν ιδέα τι είναι στην πραγματικότητα η YPG και οι άλλες ένοπλες κουρδικές ομάδες.

«Αν οι ΗΠΑ τους αξιολογούν σαν “Κούρδους αδελφούς” πλανώνται πλάνην οικτρά», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο Μπόλτον πάντως, επέμεινε σε δηλώσεις του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι χωρίς εγγυήσεις για την προστασία των κούρδων μαχητών της Συρίας (δηλαδή του YPG), η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν είναι στο τραπέζι.

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές ο Ερντογάν σχολίασε δηκτικά ότι παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η τελευταία συνομιλία τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, «παράγοντες» της αμερικανικής κυβέρνησης, συνεχίζουν να λένε «διαφορετικά πράγματα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...