272
Αμερικανοί στρατιώτες στο Μαντζίμπ της Συρίας στις αρχές Νοεμβρίου 2018 | Zoe Garbarino/U.S. Army/Handout via REUTERS

Μπόλτον: Οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από τη Συρία πριν νικηθεί το ISIS και προστατευτούν οι Κούρδοι

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 10:33
Αμερικανοί στρατιώτες στο Μαντζίμπ της Συρίας στις αρχές Νοεμβρίου 2018
| Zoe Garbarino/U.S. Army/Handout via REUTERS

Μπόλτον: Οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από τη Συρία πριν νικηθεί το ISIS και προστατευτούν οι Κούρδοι

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 10:33

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Συρία μέχρι να ηττηθούν πλήρως οι τζιχαντιστές του ISIS και να προστατευτούν οι κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ τόνισε ο αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

Η δήλωση του συμβούλου, που έγινε την Κυριακή στο Ισραήλ, φαίνεται να βάζει προσωρινό πάγο στην προοπτική αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία, όπως την είχε εξαγγείλει αιφνιδιαστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την αποχώρηση των δυνάμεων εντός μερικών εβδομάδων, αλλά η παρέμβαση του Μπόλτον θέτει προϋποθέσεις ασφάλειας που θα χρειαστούν αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια για να υλοποιηθούν, σημειώνει το Associated Press.

Ο σύμβουλος διευκρίνισε ότι αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στην περιοχή του Αλ Τανφ, στο νότιο τμήμα της χώρας, για να αντιμετωπίσουν την δραστηριότητα του Ιράν. Εξήγησε ακόμη ότι  η παραμονή των στρατευμάτων δικαιολογείται βάσει των αρμοδιοτήτων που δίνει στον πρόεδρο το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί η αλλαγή πορείας και του προέδρου Τραμπ που είχε επισημάνει και αυτός ότι «δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγει το ISIS».

Εν τω μεταξύ, ο Τζον Μπόλτον διαβεβαίωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να «διασφαλίζεται πλήρως» η άμυνα του Ισραήλ και των «άλλων φίλων» της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για πλήρη αποχώρηση από τη Συρία (που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου), είχε οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις. Ο πρώην στρατιωτικός τασσόταν υπέρ της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων.

Σήμερα Δευτέρα ο Μπόλτον μεταβαίνει στην Τουρκία μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Ντάνφορθ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προστασία των κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ από την επικείμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...