416
Ψήφος και σέλφι σε αυτό το εκλογικό τμήμα στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Corinna Kern

Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου εναντίον Γκαντς, γύρος δεύτερος

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 07:51
Ψήφος και σέλφι σε αυτό το εκλογικό τμήμα στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Corinna Kern

Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου εναντίον Γκαντς, γύρος δεύτερος

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 07:51

Οι Ισραηλινοί προσέρχονται σήμερα Τρίτη, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που προμηνύονται μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Οι 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 σε 10.700 εκλογικά τμήματα.

Τον Απρίλιο το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν («Μπλε Λευκό», από τα χρώματα της σημαίας), το νέο κεντρώο κόμμα με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, αν και ο 69χρονος «Μπίμπι» δεν κατάφερε να σχηματίσει πλειοψηφικό συνασπισμό. Για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα 32 έδρες. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι,  σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου, αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά.

Οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Νετανιάχου επειδή θα λάβουν χώρα έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης εμπιστοσύνης και ατασθαλιών. Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου και συνεπώς δεν έχει καταδικασθεί, όμως μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να επιτρέψει στους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.

Ο Μπένι Γκαντς και ο Μπένιαμι Νετανιάχου // REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς, είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα, ενώ παράλληλα έχει καλλιεργήσει μια εικόνα γερακιού στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της εντιμότητας. «Είναι λίγες οι φορές που οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές τόσο ξεχωριστές, δύο μόνο δρόμους και πρέπει να επιλέξουν ποιον θα πάρουν», ανέφερε ο Γκαντς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύναμη κυβέρνηση» υπό την ηγεσία της «Αριστεράς και των Αράβων» και μιας «ισχυρής δεξιάς κυβέρνησης» με ηγέτη αυτόν.

«Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι το ποσοστό συμμετοχής», εκτιμά η Γκαγίλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ήταν κοντά στο 68%.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22:00, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αργότερα το βράδυ της Τρίτης.