209
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου | Reuters

Νετανιάχου: Θα προσαρτήσω εδάφη της Δυτικής Οχθης αν επανεκλεγώ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 19:41
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
|Reuters

Νετανιάχου: Θα προσαρτήσω εδάφη της Δυτικής Οχθης αν επανεκλεγώ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 19:41

To «χαρτί» του εθνικισμού παίζει για ακόμη μια φορά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκδήλωσε την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και το βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας εάν επανεκλεγεί.

«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα της Ιορδανία και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας» τόνισε για την κοιλάδα η οποία βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει οικισμούς στην περιοχή και τυχόν προσάρτηση θα ισοδυναμεί με αφαίρεση γης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως μέρος μελλοντικούς κράτους.

Ο Νετανιάχου προσέθεσε πως στόχος του είναι να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς και να κατασκευάσει υποδομές στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι για αυτή η κίνηση μπορεί να έχει ήδη πάρει την έγκριση της ίδια της Ουάσινγκτον.

«Περιμένω να το κάνω αυτό με τον μέγιστο συντονισμό με τον Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο Νετανιάχου, που ανέφερε ότι η προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης θα ξεκινήσει με την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Υπενθυμίζεται πως η Δυτική Όχθη τέθηκε υπό τον έλεγχο του Τελ Αβίβ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, όμως αλλεπάλληλες ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να προβούν σε πλήρη προσάρτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...