790
Σφιγμένη γροθιά από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία του | REUTERS/Marko Djurica

Εκλογές στη Σερβία: Απειλεί τον Βούτσιτς η ενωμένη αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 18:21
Σφιγμένη γροθιά από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία του
|REUTERS/Marko Djurica

Εκλογές στη Σερβία: Απειλεί τον Βούτσιτς η ενωμένη αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 18:21

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έσπευσε να προκηρύξει –κατά την προσφιλή τακτική του– πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία για τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά αυτή τη φορά ίσως το μετανιώσει.

Οπως σημείωσε το Politico, εκμεταλλευόμενη την οργή της κοινής γνώμης για δύο τραγικά περιστατικά με μαζικές δολοφονικές επιθέσεις τον Μάιο με 19 νεκρούς, από τους οποίους οι 10 σε σχολείο του Βελιγραδίου, η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί υπό το σύνθημα «Η Σερβία κατά της βίας».

Τα αντίπαλα κόμματα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Βούτσιτς προωθεί μια κουλτούρα βίας, εν μέρει μέσω διχαστικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και βίαιων ριάλιτι.

Οσοι στηρίζουν την αντιπολίτευση θεωρούν ότι ο Βούτσιτς είναι υπεύθυνος για την «καταφανή» πτώση των δημοκρατικών προτύπων της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, των ελευθεριών του Τύπου και της ανεξαρτησίας των δημόσιων θεσμών, τόνισε το Politico.

Η «Σερβία κατά της βίας» συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις περίπου 40%, ενώ ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Βούτσιτς 49%, σύμφωνα με την CRTA, έναν ανεξάρτητο παρατηρητή εκλογών.

Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι ο συνασπισμός του Βούτσιτς εξακολουθεί να είναι το φαβορί, αλλά φαίνεται πως θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Εξάλλου, θρίαμβο της αντιπολίτευσης δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και στις δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι.

Η αντιπολίτευση κέρδισε πόντους όταν αγωνίστηκε κατά της παράνομης οικοδόμησης και της καταγγελίας των συμβάσεων για μεγάλα έργα που μοιράστηκαν στους φίλους του Βούτσιτς στη σερβική πρωτεύουσα.

«Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν ότι οι πολίτες έχουν βαρεθεί τη βία, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα που παράγονται από το κυβερνών κόμμα» δήλωσε στο Politico ο Ντόμπριτσα Βεσελίνοβιτς από το Μέτωπο Πράσινης Αριστεράς, ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση «ενεργοποίησε μεγάλο αριθμό πολιτών και τους ενθάρρυνε να συμμετάσχουν» μαζικότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ντόμπριτσα Βεσελίνοβιτς (δεξιά), αρχηγός του Μετώπου Πράσινης Αριστεράς, ενός από τα κόμματα του αντιπολιτευτικού συνασπισμού (Twitter)

Η στρατηγική που ακολουθεί ο Βούτσιτς για τη διατήρηση της εξουσίας είναι η συνεχής προεκλογική εκστρατεία, με πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν από την άνοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση το 2012 – δηλαδή κατά μέσο όρο μία εκλογική αναμέτρηση κάθε δύο χρόνια, αναφέρει το Politico.

Καμία κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει πλήρη θητεία και οι στρατηγικά προγραμματισμένες εκλογές αποσπούν την προσοχή από επείγοντα ζητήματα, όπως οι διαμαρτυρίες ή οι εντάσεις με το Κοσσυφοπέδιο, αφήνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης μονίμως σε θέση άμυνας.

Αν και ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές –εξασφάλισε με άνεση τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος πέρυσι–, ο Βούτσιτς παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ενορχηστρώνει κατά κύριο λόγο τις εκστρατείες του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και το ψηφοδέλτιό του φέρει το όνομά του.

Εστιάζοντας στις δημοκρατικές αδυναμίες της χώρας υπό τον Βούτσιτς, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την Τρίτη να διεξαχθούν δίκαιες εκλογές στη Σερβία, με όλους τους υποψηφίους να έχουν ίση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Η ίδια κατήγγειλε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών υπήρξε «πίεση στους ψηφοφόρους και κατάχρηση δημόσιων αξιωμάτων και πόρων εκ μέρους της κυβέρνησης».

«Το άλφα και το ωμέγα»

Παρά την αυξανόμενη απογοήτευση από τον Βούτσιτς, εξακολουθεί να θεωρείται ο μόνος ηγέτης με αξιοπιστία ώστε να χειριστεί τα μεγάλα στρατηγικά προβλήματα της χώρας στη διεθνή σκηνή. Αυτά περιλαμβάνουν τις σχέσεις με το Κόσοβο και τη διατήρηση της διπλωματικής ισορροπίας του Βελιγραδίου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

Οι φόβοι για περιφερειακή αστάθεια κορυφώθηκαν και πάλι στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν μια βαριά οπλισμένη ομάδα υπό την ηγεσία του Μίλαν Ραντόιτσιτς, ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία και «κρυφού» συμμάχου του Βούτσιτς μεταξύ των Σέρβων του Κοσόβου, πραγματοποίησε επίθεση στο χωριό Μπάνσκα του βόρειου Κοσόβου, σκοτώνοντας έναν αλβανό αστυνομικό.

Η σχέση της Σερβίας με το Κόσοβο –το οποίο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 2008 αλλά εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται από τη Σερβία– παραμένει αγκάθι για κάθε πολιτικό του Βελιγραδίου από τότε που η πρώην σερβική επαρχία αποσχίστηκε, μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, το 1999.

Ο Βεσελίνοβιτς και άλλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ερωτηματικά για τις ξένες κυβερνήσεις Την τελευταία δεκαετία, ο Βούτσιτς όχι μόνο υπήρξε το μοναδικό πρόσωπο της Σερβίας στο εξωτερικό, αλλά και συμμετείχε σταθερά στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της πλειοψηφίας των Αλβανών στο Κόσοβο.

«Ο Βούτσιτς επέβαλε με επιτυχία το αφήγημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη σερβική πολιτική σκηνή όταν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Δύση – και οι ξένοι εταίροι “το έχαψαν”» εξήγησε στο Politico ο Σρεντάν Μαϊστόροβιτς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η Δύση φέρει μέρος της ευθύνης γι’ αυτό, πρόσθεσε ο Μαϊστόροβιτς. «Κατά τη διάρκεια των τακτικών επισκέψεων διεθνών εκπροσώπων υψηλού επιπέδου και πολιτικών προσώπων, σπανίως υπήρχε επιθυμία ή ενδιαφέρον να γνωρίσουν την αντιπολίτευση – πιθανότατα για να μην αναστατώσουν τον Βούτσιτς, ως “το άλφα και το ωμέγα” της πολιτικής ζωής στη Σερβία» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...