377
Ο Τζαμάλ Κασόγκι μπαίνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Δεν βγήκε ποτέ ζωντανός... | EPA/SABAH NEWSPAPER HANDOUT

«Εκλεισε» χωρίς ενόχους η υπόθεση Κασόγκι για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 12:25
Ο Τζαμάλ Κασόγκι μπαίνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Δεν βγήκε ποτέ ζωντανός...
|EPA/SABAH NEWSPAPER HANDOUT

«Εκλεισε» χωρίς ενόχους η υπόθεση Κασόγκι για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 12:25

Στα βάθη του συρταριού –και επισήμως– μπήκε η υπόθεση Κασόγκι για την Τουρκία. Η τουρκική Δικαιοσύνη απεφάνθη, όπως ήταν αναμενόμενο, να παραπέμψει στη Σαουδική Αραβία την υπόθεση για τη φρικτή δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου, τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η διαλεύκανση της υπόθεσης θυσιάστηκε στον βωμό της αποκατάστασης των σχέσεων του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου στο Ριάντ.

Ο φόνος του Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δηλητηρίασε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις. Ωστόσο η Τουρκία, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιδιώκει εδώ και μήνες την επαναπροσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία.

«Αποφασίσαμε την παραπομπή της υπόθεσης στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο δικαστής του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, όπου από τον Ιούλιο του 2020 διεξαγόταν η δίκη ερήμην των 26 σαουδαράβων κατηγορουμένων.

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, έδωσε θετική γνωμοδότηση στο αίτημα του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε το «κλείσιμο και την παραπομπή της υπόθεσης» στο Ριάντ.

Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της μνηστής του Κασόγκι, τον Γκιοκμέν Μπασπιράρ, «η απόφαση παραπομπής της υπόθεσης αντιβαίνει στον νόμο και συνιστά παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας. Δεν υφίσταται καμία δίωξη στη Σαουδική Αραβία. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ήδη κλείσει τη δίκη και έχουν αποφασίσει να αθωώσουν πολλούς υπόπτους», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι κατέθεσε «προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο της Αγκυρας κατά της απόφασης του υπουργείου».

Η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι μιλά στους δημοσιογράφους στις αρχές Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη – EPA/SEDAT SUNA

Για τον Αλί Σεϊλάν, επίσης δικηγόρο της Χατιτσέ Τσενγκίζ, η απόφαση αυτή είναι σαν να «πετάς το αρνί στο στόμα του λύκου».

Η μνηστή του Κασόγκι, που περίμενε την ημέρα του φόνου τον αρραβωνιαστικό της μπροστά από το προξενείο, δήλωσε: «Εδώ δεν μας κυβερνάει μια οικογένεια, όπως στη Σαουδική Αραβία. Εχουμε ένα δικαστικό σύστημα που ανταποκρίνεται στα παράπονα των πολιτών: ως εκ τούτου θα ασκήσουμε έφεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την ίδια, ο τούρκος εισαγγελέας συμμορφώθηκε με τα σαουδαραβικά αιτήματα: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αρχές δεν θα κάνουν τίποτα. Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι οι δολοφόνοι θα κάνουν έρευνα για τον εαυτό τους;», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...