473
Oι σκηνές δημόσιων αποκεφαλισμών στη Σ. Αραβία επαναλήφθηκαν στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη με θύμα τον Τζαμάλ Κασόγκι | Youtube

Υπόθεση Κασόγκι: Του έκοψαν τα δάχτυλα, τον αποκεφάλισαν και τον διαμέλισαν μέσα στο προξενείο [ηχητικό]

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 12:16
Oι σκηνές δημόσιων αποκεφαλισμών στη Σ. Αραβία επαναλήφθηκαν στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη με θύμα τον Τζαμάλ Κασόγκι
|Youtube

Υπόθεση Κασόγκι: Του έκοψαν τα δάχτυλα, τον αποκεφάλισαν και τον διαμέλισαν μέσα στο προξενείο [ηχητικό]

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 12:16

Ηχητικό ντοκουμέντο από το οποίο προκύπτει ο βασανισμός και η εν ψυχρώ δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούνται τουρκικά και αμερικανικά μέσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Yeni Safak», η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων, ο Κασόνγκι βασανίστηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας παρουσία του σαουδάραβα προξένου στην Πόλη.

Κατά τη διάρκεια ανάκρισης τού έκοψαν τα δάχτυλά του και στο τέλος τον αποκεφάλισαν, ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα.

Ακολούθως ανέλαβε δράση σαουδάραβας ιατροδικαστής που διαμέλισε το πτώμα του αντιφρονούντος δημοσιογράφου εντός του προξενείου.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα», ενώ αμέσως μία φωνή του απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε εσπευσμένα την Τρίτη από την Κωνσταντινούπολη.

Το ίδιο ανατριχιαστική είναι η περιγραφή σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενώ την ύπαρξη ηχητικής καταγραφής των γεγονότων στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και τον διαμελισμό του Κασόγκι επιβεβαίωσε και η  Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος.

Επικαλούμενη τούρκους αξιωματούχους η WSJ υποστηρίζει ότι σαουδάραβες πράκτορες που μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη απευθείας από το Ριάντ, ξυλοκόπησαν, νάρκωσαν, δολοφόνησαν και στο τέλος διαμέλισαν τον δημοσιογράφο, παρουσία του κορυφαίου διπλωμάτη της Σαουδικής Αραβίας στην Πόλη.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών της η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην ηχογράφηση που φέρεται να έχουν στα χέρια τους τόσο οι τουρκικές όσο και οι αμερικανικές αρχές.

Παραμένει πάντως ασαφές πώς οι εν λόγω αξιωματούχοι απέκτησαν πρόσβαση στο ηχητικό υλικό από το προξενείο.

Όπως προκύπτει ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του γενικού πρόξενου λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου. Κατά μία εκδοχή ο δημοσιογράφος δεν ανακρίθηκε, αλλά δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους σαουδάραβες πράκτορες και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στο ηχητικό ακούγεται μία φωνή που καλεί τον πρόξενο να φύγει από το δωμάτιο. Από τις τουρκικές αρχές η εν λόγω φωνή ταυτοποιήθηκε ως ο σαουδάραβας ιατροδικαστής Σαλάχ Αλ Τουμπαΐγκι ο οποίος ακούγεται να προτείνει  σε όσους ήταν παρόντες στο δωμάτιο της εκτέλεσης να ακούσουν μουσική ενόσω αυτός διαμέλιζε τη σορό του Κασόγκι.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, η οποία είχε επίσης πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο σαουδάραβας δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου και «δεν υπήρξε απόπειρα ανάκρισης. Είχαν έλθει για να τον σκοτώσουν» και ο ίδιος ο πρόξενος βγήκε από το δωμάτιο.

Αμέσως μετά ο ιατροδικαστής Σαλάχ αλ-Τουμπαΐγκι που είχε φθάσει από το Ριάντ μαζί με την ομάδα των σαουδαράβων πρακτόρων, άρχισε να διαμελίζει το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ακόμη ζωντανός!

Ο ιατροδικαστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ’ όλη την διαδικασία: «Οταν κάνω αυτήν την δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι’ εσείς», ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι διήρκεσε επτά λεπτά, γράφει το  Middle East Eye.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...