464
Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης | social media

Εισαγγελική παρέμβαση για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/03/2021, 12:00
Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
|social media

Εισαγγελική παρέμβαση για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/03/2021, 12:00

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τέθηκαν όσα έγιναν την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Σκοπός της εισαγγελικής παρέμβασης, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη Δευτέρα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή βίντεο και καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών, λίγο μετά το μεσημέρι, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Ως αφορμή για τα περιστατικά της καταγγελλόμενης βίας από πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. –βία που αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– ήταν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς στη συγκεκριμένη πλατεία όντως υπήρχε συνωστισμός.

Επειτα από αυτή την «επέμβαση» ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, η ένταση κλιμακώθηκε στην περιοχή: διοργανώθηκε πορεία κατοίκων και υπήρξαν επεισόδια με ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης ώστε να διαλυθεί το πλήθος.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα που αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Ως γνωστόν, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη δοθεί εντολή για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τους αστυνομικούς που πρωταγωνίστησαν στα συμβάντα.

Στο μεταξύ, επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την οποία κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση του περιστατικού Αστυνομικών με νεαρό πολίτη, χθες, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, όπως και άλλων περιστατικών που έχουν προηγηθεί.

Το κείμενο της αναφοράς του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων αστυνομικών κατά δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021), που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μέσω βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και των καταγγελιών συναδέλφων σχετικά με την παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν.

Σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ, κατά την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου.

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα.

Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11), καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο.

Κάθε καταπάτηση των άνω θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία τους, συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά τον νομικό μας πολιτισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News